При 5 неизвинени месечно - родителите без надбавки 03.04 | 13:03

Това предвиждат промените в закона за социалното подпомагане, които бяха внесени от ГЕРБ и минаха на първо четене в пленарна зала

От iNews

Ако едно дете направи 5 неизвинени отсъствия от час за месеца, то семейството му ще бъде лишено от месечните детски надбавки за цяла година. Това предвиждат промените в закона за социалното подпомагане, които бяха внесени от ГЕРБ и минаха на първо четене в пленарна зала. Поправките бяха одобрени със 93 гласа "за”, само 1 "против” и 8 "въздържали се”.

Сред другите предложения е същата санкция да важи и когато хлапето е в предучилищна група  и не е ходило детска градина 3 дни без уважителна причина. Помощта от 250 лв, който получават семействата на първолаците пък да не се получава един път в началото на годината, да се изплаща на два пъти и ако детето продължи да ходи на училище и през втория срок. Целта на промените е децата да се задържат в клас и да се ликвидира неграмотността, обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ. По думите й се цели и по-добро обвързване на социалната помощи с посещението на училище.

 Наред с това НС одобри на първо четене и  другите поправки в закона – на "Обединени патриоти”. Тя минаха през зала със 93 гласа "за”, 6 "против” и 3 "въздържали се”. Патриотите предлагат  орязване на социалните помощи на трайно безработните, които демонстрират висок стандарт на живот. Те предлагат още трайно безработните да минават през ежегодна оценка от страна на Агенцията за социално подпомагане и ако се провалят и получават две отрицателни оценки, то помощите им да се намалят до 50 на сто. За целта обаче се предлага социалните помощи да се обвързват с програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията. Искрен Веселинов от ВМРО  поясни, че интеграцията на ромите се провалила и мерките, които предлагат сега са насока да поправят проблема. По думите му ако един човек получава помощи, но е алкохолик или наркоман, то да бъде задължен да преминава през курсове. Така Веселинов обясни възпитателните мерки, които патриотите предлагат и които да бъдат разписани в правилника към закона.

НС обаче отхвърли третия закона, на БСП, който бе най-радикален и предлагаше пълно орязване на помощите. При такава ситуация обаче тези лица ще останат и без здравно осигуряване и ще изпаднат въобще от здравната система, което пък бе аргументът на мнозинството да отхвърли предложенията на социалистите.

ДПС пък бе против и трите закона, като Хасан Адемов ги определи като "презибиорна пушилка” чрез фикасиране върху един "недолюбван етнос”, като целта е да се изкарат политически дивиденти преди изборите. "Конкуренцията в полето на популизма става все по-ожесточено”, заяви от Адемов и добави, че със санкции не се решават проблеми, а решението според него са подкрепящите мерки за задържане на децата в клас. Той дори посочи данни, че в бюджета за 2019-та социални месечни помощи ще бъдат около 31 800 души, а за това са заделени 36 млн.лева. Помощите за първолаци пък ще бъдат за 46 000 деца, като за това ще отидат около 10 млн. лева. Помощите за общинско жилище пък са около 100 000 лева. Така по думите му общо ресурсът е около 46 млн. лв., докато целият бюджет на  Агенцията за социално подпомагане е над 1 млрд. лева. Те ли източват социалната система, попита Адемов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не се съгласи с упреците, че предложенията са предизборни и обвини ДПС в опит да саботират закона, които обществото очаква. Или може би НС трябва да спре да роботи до изборите, попита той.

Водещи

Най-четени