Прогнозата за времето може да стане частична 13.09 | 09:40

От Ани Романова

Скандалът със синоптиците продължава. Прогнозите за времето вече ще бъдат частични, а не пълни, както досега, предава Нова тв. Причината е кризата с плащанията и липсата на ръководство в Института по метеорология. Престрелката между Българската академия на науките (БАН) и Института продължава, разказва Нова тв.

Вече 128 години прогнозата за времето информира какво да очакваме навън. Скоро обаче няма да разчитаме на точността на прогнозите.

"Радиото, както сте свикнали на всеки час, няма да има прогноза, а една. Телевизиите ще получават една, но тя няма да е толкова актуална. Ще спрат всички системи за ранно предупреждение, които са за бедствия, които работят 24 часа, а сега частично", обясни проф. д-р Христомир Брънзов, бивш директор на Института по метеорология и хидрология.

Вместо с досегашния 24-часов режим на работа и осъвременяване на данните през три часа, метеоролозите ще работят само осем часа.

"Ще работим с една трета от капацитета, докато не ни спрат електрозахранването, комуникации, тогава ще спрем 100%”, каза още проф. Брънзов.

"Да не се правят на изнудвачи, а да си изпълняват задълженията. Да си подписват кой каквото му се полага, да вършат важната работа за обслужването на държавата”, каза проф. Лъчезар Аврамов, член на Настоятелството на БАН.

"През 2017 г. НИМХ се справи с бюджет с 1 милион по-малък и даваше прогнози през цялата година. Какво точно се случи през 2018 г., че с бюджет от 1 милион повече средствата започнаха да се свършват през май”, коментира проф. Бойко Георгиев, член на Общото събрание на БАН.

Двете страни се скараха и за това прехвърля ли си Академия имоти на Института, докато все още е под нейна шапка. В четвъртък на събрание на Управителния съвет на БАН ще бъде избран временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ.

Припомняме ви, че в понеделник БАН отсъди "развод” със синоптиците, само че частичен.

Водещи

Най-четени