Прогноза: 5 бг партии и коалиции влизат в Европарламента 18.02 | 20:00

Това сочат резултати от проучвания на "Кантар Пъблик", огласени от ЕП

От iNews

5 български партии и коалиции ще имат представители в бъдещия ЕП, сочи прогноза на Кантар Пъблик, огласена от Европарламента. Институцията започна да публикува прогнози за състава на следващия Европейски парламент (ЕП) на базата на проучвания на компанията. Първите данни са към дата 6 февруари. Според тях ГЕРБ ще имат 7 евродепутати в следващия ЕП, в настоящия са 6-има, пише "Сега". БСП ще изпрати 6-има депутати, с двама повече от сегашния ЕП. ДПС ще загуби два мандата и ще излъчи 2-ма евродепутати според прогнозата, по един евродепутат ще имат коалицията на патриотите и обединението на десните от ДСБ, Зелени и ДБГ.

Кантар Пъблик отчита, че най-голямата парламентарна група и в следващия парламент ще е тази на ЕНП, която според прогнозите към 6 февруари ще разчита на 183-ма евродепутати, следвана от групата на социалистите - 135 места, трета сила ще е Алиансът на либералите със 75 места, следвана от крайнодесните от Европа на нациите и свободите - 59 депутати. 

Парламентът ще публикува актуализирани прогнози всеки две седмици до края на април и всяка седмица през май месец до вечерта на самите избори. Първоначалните резултати от изборите ще бъдат публикувани на 26 май, за страните, в които се провеждат и където са приключили, и след 18.00 ч. и веднъж на всеки час докато предварителните окончателни резултатите от всички държави членки станат налични. Следващият парламент ще има по-малкo евродепутати заради Брекзит - 705, в настоящия са 751.

Водещи

Най-четени