Продължават блокадите с палатки на възлови места в столицата 01.08 | 18:00

Оборудвани с вода и храна демонстрантите нямат намерение да свалят блокадите

От iNews.bg

Движението в центъра на столицата остава затруднено заради продължаващите блокади на две възлови места - площада пред президентството и кръстовището на Орлов мост. Връзката на бул. "Дондуков" с "Тодор Александров" е свободна за движение.
Оборудвани с вода и храна демонстрантите нямат намерение да свалят блокадите.
Обстановката и при двата палаткови лагера е спокойна. Напрежение обаче е възникнало тази нощ, след като 33-годишен мъж е подпалил шатра в района на Орлов мост. Огънят е бил потушен за минути. Пред полицаите мъжът разказвал, че действията му не са били умишлени, а става въпрос за невнимание от негова страна.
Демонстрантите показаха пред журналистите следите от вандалската проява и увредената им шатра и коментираха:
"Дойдоха някакви хора, които въобще не са нито от протеста, нито имат нещо общо с нас. Просто проявиха агресия. Опитаха се да запалят една от шатрите. Но, като се замислите, това нещо, ако беше паднало върху някой човек, какво щеше да се случи, не е редно, да се правят тези неща, да се палят и т.н. Ние се опитваме просто да си оправим държавата, искаме просто нашите искания да бъдат изпълнени. Нищо друго", казват те и допълват:
"Не правим нищо лошо. В крайна сметка те почнаха да ни псуват, да викат, да крещят, при което полицейските служители реагираха много бързо и честно казано от страна на протестиращите е нямало никаква агресия. Бяха двама души задържани. Предполагам, че това са платени провокатори от ГЕРБ, на които целта им е по всякакъв начин да запазят своя гуру на власт, но няма да се получи".


Това е вторият сблъсък между протестиращи и граждани, за по-малко от денонощие.
Вчера на Орлов мост бившият пиар на районната община в Младост Петър Кърджилов беше задържан, след като заля с вода възрастна дама, изразяваща недоволството си от блокадите. След като бе залята с вода тя го удари с бастуна си.
Движението в центъра на София остава затруднено, заради продължаващите блокади на двете ключови места - кръстовището на Орлов мост и бул."Цар Освободител" в района при президентството.
Довечера в 24-ия ден от антиправителствените прояви ще се състои традиционният протест на площад "Независимост", а майките от "Системата ни убива" организират в късния следобед протестно автошествие от Министерския съвет до дома на премиера в Банкя.
Пред сградата на ЦИК бившият омбудсман Мая Манолова организира акция с горене на изборни протоколи от последния местен вот.
Във Варна с автошествие продължават протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Движението по улиците на града не е блокирано.

Водещи

Най-четени