Продължават проверките за здравословно хранене в детските градини 19.09 | 18:49

Те се извършват от здравните инспектори от РЗИ и продължават до 15 октомври

От Петя Михайлова

В цялата страна продължават проверките  за спазване на правилата за здравословно хранене в детските градини, съобщиха от здравното министерство.

Те се извършват от здравните инспектори от РЗИ и продължават до 15 октомври. 

Новата Наредба за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години влезе в сила от 15.09.

При първите проверки в детски градини здравните инспектори не са открили нарушения на изискванията за хранене на подрастващите.

За да бъде здравословно храненето на децата, те трябва да приемат повече плодове и зеленчуци за сметка на мазни и тестени изделия.

Основната цел на новите изисквания е да се осигури здравословен начин на хранене и така се намаляват рисковите фактори за възникването на редица заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови и др. 

В рамките на един месец работна група от държавни експерти и родители ще създаде обща държавна наредба за храненето в училища и детски градини, която ще обедини наредбите, изготвени от Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

В общата наредба за хранене ще бъде забранено децата да консумират млечни продукти със заместители, месните трябва да са само от месо, хлябът и хлебните изделия - само от качествено брашно. Сиренето трябва да е от мляко, млякото да е сурово, а не сухо и всичко да е от естествени продукти.

В новата обща наредба ще залегне и правото на родителите да извършват контрол върху качеството на храната на техните деца в училища и детски градини

Водещи

Най-четени