Продължават проверките на БАБХ в детските градини и училищата 25.09 | 13:00

След 11 октомври следват регулярни проверки

От iNews.bg

Продължават проверките на Агенцията по безопастност на храните в кухните на детски градини и училища. Акцията е в цялата страна като цели да гарантира качественото хранене на децата.

В най-старата детска градина в София "Мара Петлякова" и съседното 134 СУ вече повече от два часа продължава проверката на инспекторите от БАБХ. До момента е открито, че в лавката на училището се продават солети с палмово масло. Солетите са иззети.

Проверката в училищата и детските градини включва първо как е извършен ремонтът преди началото на учебната година, след което се проверяват печки, електроуреди, хладилници. Проверява се общата хигиена на помещението и на персонала. Проверява се също самата храна - къде се съхранява, етикетирана ли е, какъв е срокът на годност, вземат се проби от храната.

Какви са най-честите нарушения?Бистра Иванова, началник сектор в Областна дирекция по безопасност на храните, София: Най-често срещаните нарушения напоследък, които ние установяваме, са понякога незадоволително хигиенно състояние, по отношение на състава на храните също се констатират някои несъответствия. Понякога има лица без здравни книжки, но това се случва изключително рядко. Контролът, който извършват самите фирми, наистина е добър. Напоследък се вижда, че хората все повече четат и са информирани, така че нарушенията стават все по-малко.

Масовите проверки на БАБХ ще продължат целия месец. След 11 октомври следват регулярни проверки.

Водещи

Най-четени