Продължават протестите срещу правителството на Бойко Борисов 13.08 | 21:00

Протестиращи в Русе блокираха движението към ГКПП „Дунав мост”

От iNews.bg

Продължават протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор. Организаторите обявиха за тази вечер общонационален митинг.

В столицата блокирани остават кръстовища на Орлов мост, на площад "Независимост" и пред ректората на Софийския университет.

Движението по бул. "Дондуков" и бул. "Цар Освободител" е спряно. Пропускат се единствено линейки и полицейски коли.

Тази вечер има представяне на книга, по-рано се проведе и концерт на музиканти, които бяха решили да подкрепят протестиращите.

Има импровизиран книжен пазар, където всеки може да закупи или вземе книга и да чете. Зад една от тентите е работното място на протестиращите.

Минути преди 19:00 часа от "Демократична България" протестираха пред посолството на Беларус в София. На място бе съпредседателят на формацията Христо Иванов. Те изразиха съпричастност с протестиращите в Минск и призоваха за свобода и оставка.

Иванов настоя за промяна в конституцията и лустрация, но не само на служителите от репресивните служби от комунизма, но и отваряне на всички полицейски разработки от прехода, чийто срок е изтекъл. "Да лъсне пълната история на СИК и ВИС и дребните герои около тях, между които и сегашният премиер Бойко Борисов. Да видим дали там ще пише името Христо Иванов или Бойко Борисов и какви други имена ще има там", каза Иванов

Протести и блокади из страната

По същото време протестно шествие премина през централните пешеходни улици в Бургас. Недоволните поискаха оставките на премиера Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Протестиращи в Русе блокираха движението към ГКПП "Дунав мост”. Те ще пропускат автомобили на етапи.

По-рано автошествие тръгна от центъра на града и стигна до кръстовището пред граничния пункт. Там започна и изграждане на палатков лагер.

В Стара Загора протестиращите се заканиха да издигнат грамада от камъни пред областната управа. Хората отново са на площада, като този път мотото е "Край на диктатурата и гешевтурата", предава bTV. 

Протест има и в Пловдив. Недоволните изразиха желанието си за оставка на Борисов и Гешев на площад "Съединение".  Организаторите са заявили затваряне на четири централни булеварда в града. 

Няколко автобуса на градския транспорт са с променен маршрут. Протестиращите се заканват, че отново ще има палатков лагер на кръстовището на "Чифте баня".

Пореден ден на протести и във Варна. Хората отново се събраха край палатковия лагер в района на общината, заради който трайно е блокирано възлово кръстовище.

Плановете на протестиращите са за известно време да блокират Аспаруховия мост. Това е пътна артерия, която няма алтернатива. 

Водещи

Най-четени