Прокуратурата: Не Порожанов проверява, ние правим проверки на МЗХГ и ДФЗ 03.05 | 13:59

Реакцията е заради коментарите през последните дни на земеделския министър, че повереното му ведомство нищи къщите за гости, строени с евросредства

От iNews

Изказванията на земеделския министър Румен Порожанов от последните дни явно са разгневили прокуратурата. В официално съобщение до медиите оттам обясниха днес, че земеделското министерство не участва в проверките на злоупотреби с евросрества, то е сред проверяваните институции. Както и Държавен фонд "Земеделие". От Спецпрокуратурата направиха уточнението, защото от няколко дни Порожанов коментира пред медиите, че повереното му ведомство е започнало проверки на всички къщи за гости, построени с европейски средства. 

Проверка тече на работата на самия Държавен фонд "Земеделие" и на Министерството на земеделието и храните. Проверката не се осъществява съвместно с тях, изрично посочват от прокуратурата.

Проверките се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите, нито с Държавен фонд "Земеделие".
Предметът на проверките обхваща и работата на тези държавни органи по програмите, финансирани от Европейския съюз.

От прокуратурата припомнят, че още на 23 април по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, на Главна дирекция " Национална полиция" - МВР са възложени проверки на всички проекти по мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности" по Програма за развитие на селските райони. Проверка е разпоредена и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.

Водещи

Най-четени