Прокуратурата иска заличаване на старата партия на Марешки 07.04 | 09:54

НДСД не е регистрирана според законите, няма и никаква активност от години

От iNews.bg

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) искова молба за прекратяване на политическа партия "Национално движение свобода и демокрация" (ПП "НДСД") представлявана от Веселин Марешки – председател на партията, съобщиха от прокуратурата.

След извършена проверка от СГП са установени три основания за разпускане на политическата партия: ПП "НДСД" не е пререгистрирана съгласно изискванията на закона през 2005 г.; Партията не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния орган, съгласно Закона за политическите партии и Устава на партията, не по-малко от веднъж на 5 г. и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство; Видно от представените от ЦИК данни политическата партия не е участвала повече от 5 г. от последната й съдебна регистрация в избори за народни представители, президент, вицепрезидент или за общински съветници и кметове.

БГНЕС припомня, че на 20.03.2017 г. в Софийска градска прокуратура (СГП) постъпи сигнал от Централната избирателна комисия (ЦИК), за извършване на проверка за спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии от страна на кандидата за народен представил Веселин Марешки. Според отразеното в сигнала Марешки е вписан като председател на две политически партии- "Воля", регистрирана по ф.д. № 12351/2007 г. по описа на Софийски градски съд (СГС) и партия "Народно движение за свобода и демокрация", регистрирана по ф.д. № 13376/2004 г. по описа на Софийски градски съд.

Според закона гражданин с избирателни права съгласно българското законодателство може да участва в учредителното събрание на политическа партия само ако не членува в друга партия. Това се удостоверява с декларация. Прокуратурата разпоредила проверка, в хода на която са изискани материалите по делата за регистрация на двете партии от СГС и удостоверение за актуално състояние на политическите партии.

Водещи

Най-четени