Прокуратурата разкри престъпни схеми на кмета на Перущица 14.09 | 16:06

Ради Минчев и още двама за 72 часа в ареста с обвинения за корупция

От iNews.bg

Прокуратурата разкри престъпна схема с обществена поръчка на Минчев

Кметът на Перущица Ради Минчев и още двама общински служители са в ареста за 72 часа с повдигнати обвинения за корупция, съобщиха от прокуратурата.

Бизнесменът Павлин Статев обещал на Минчев 40 000 лв., за да получи обществена поръчка за 260 000 лв. за укрепването на свлачището край Перущица, съобщи на брифинг окръжният прокурор Румен Попов. В престъпната схема участвала и софиянката Илияна Павлова, с чиято помощ били извършени документни престъпления по оформянето на обществената поръчка, предаде БНР.

След като Междуведомствената комисия отпуснала първия транш от 135 000 лв., фирма на бизнесмена Статев наела друга строителна фирма, която извършила укрепването на свлачището само за 45 000 лв. Останалите 80 000 лв. били разпределени между тримата участници в престъпната схема. Действителната фирма-изпълнител обаче въобще не била спомената в обществената поръчка, показва разследването на прокуратурата.

По сигнала работят служители на ДАНС от месец февруари тази година. Оперативните действия на агентите са установили, че злоупотребите продължават. Две трети от документацията на тази обществена поръчка е фалшива, твърдят от прокуратурата. Започва разследване и за други обществени поръчки по време на управлението на Ради Минчев.

Припомняме, че вчера кметът на Перущица Ради Минчев беше задържан с още петима души при спецоперация на ДАНС, ръководена от прокуратурата.

Днес прокуратурата повдигна обвинения срещу Ради Минчев, Румен Статев и Илиана Павлова. Другите задържани вчера били разпитани и освободени като свидетели.

Ако обвиненията срещу тримата се докажат, ги очаква присъда от 3 до 10 години затвор, уточниха от държавното обвинение.

Ради Минчев е втори мандат кмет на Перущица от ДСБ - Реформаторски Блок.

Водещи

Най-четени