Промени в наредбата за здравословно хранене в училищата, предлагат здравните власти 03.04 | 13:45
Причината е нужда от актуализация на сега действащите норми.

Промени в наредбата за здравословно хранене в училищата, предлагат здравните власти. Причината е нужда от актуализация на сега действащите норми.
Сред идеите е в менюто на учениците да има поне по 3 различни плода и по 3 различни зеленчука седмично.
Увеличава се дневното количество сирене - от 30 на 35 грама.
Включват се и прясно и кисело мляко с по-висок процент масленост. Риба се консумира веднъж в седмицата и трябва да е прясна и само по изключение замразена, но не и консервирана или осолена.
Предложенията идват на фона на тревожни тенденции в храненето на най-малките. Всяко второ дете, например, не приема всекидневно пресни плодове и зеленчуци и консумира повече от три пъти седмично подсладени храни и напитки.
Едно от 4 деца пък приема по-често от три дни в седмицата солени снаксове.
Като майка на 3 деца Йоанна Лечева се опитва да ги учи на здравословни навици. От безплатните закуски - малкият ѝ син предпочита плодовете и млякото. В петък обаче получaват бисквити и меденки.
А в лавката - предлаганите продукти са далеч от здравословни.
"Всички напитки с оцветители нямат работа в тази среда", коментира Йоанна.
Освен плод и мляко, безплатните закуски включват и пакетирани храни, казват учители.
За мен те са разнообразни, здравословни и много по-добър вариант от нездравословните храни, които децата консумират", коментира началният учител Бояна Илиева.
Освен безплатна, има опция и за платени закуска и обяд - с купони. Приготвят се от външна фирма. И докато за обяда има готвена храна, платената закуска включва и понички или пица.
В Ямбол храненето най-често също се осигурява чрез кетъринг.
"Днес яденето е печено бутче с варени картофки и крем какао", казва пред бТВ Ганка Иванова, кухненски работник.
"Менюто е съобразено, здравословно, по рецептурник", коментира Румяна Тропчева, директор на ОУ" Николай Петрини" в Ямбол.
Сега действащата наредба не урежда изрично правила и за кетъринг фирмите, казват експерти. С предложенията това ще се промени.
"В новата наредба има много по-ясни разписани изисквания към всяка група храни. Например рибата да е без кости, месото да е без сухожилия и видими мазнини. Много се надявам това по-детайлно разписване на изискванията да доведе и до добър краен резултат и отпадане на някои нездравословни продукти", коментира проф. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи.
Докато промените станат факт, родителите аперилат да се помисли и за децата с хранителни непоносимости и алергии.
Водещи
-
Израел нанасе нови удари по Техеран
Убити са още трима ирански ядрени учени, с което общият им брой достигна девет
14.06 | 18:00
-
Българин е открит мъртъв в каравана в Серес
Най-вероятно е убит, посочват от гръцката полиция
14.06 | 17:40
-
19-годишна криминално проявена блъсна дете в инвалидна количка във Велинград
Тя се опитала да избяга
14.06 | 17:20
Най-четени
-
Само за 5 г.: Близо 800 старци са намерили смъртта си в домовете на ужаите в с. Ягода
От началото на 2025 г. до извеждането на хората от домовете през миналата седмица са починали...
14.06 | 11:00
-
Проф. Габровски: Зад скандалите с нелегални хосписи стои дълбок социален и медицински проблем
Застаряващото население, масовата емиграция и катастрофалният недостиг на медицински кадри...
14.06 | 12:40