Пропадна поръчката за електробуси в столицата 25.05 | 19:24

Ековозилата се отлагат за другото лято

От iNews.bg

Няма да има електробуси в София по време на българското председателство на Европейския съюз, както бе обещала кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Причината е, че поръчката, която Столична община ще направи за закупуването на нови возила на ток, ще се осъществи най-рано другото лято, каза шефът на автотранспорта Слав Монов.

През юни се очаква да бъде пусната и обществената поръчка за доставката на нови 20 екологични автобуса.

Вече започна усилената подготовка за председателството на ЕС в началото на следващата година. Столицата обаче няма да може да посрещне официалните лица с автобуси на ток.

Ако все пак такъв се види по софийските улици, то със сигурност ще е поредното возило, което местната власт пробно пуска най-често по линия 84, която се движи до Летище София.

Плановете за закупуване на изцяло екологичните автобуси остават, но реализацията им ще е възможна най-рано през лятото на 2018-а, стана ясно от думите на шефа на Столичния автотранспорт Слав Монов, цитиран от Дарик.

"В момента се подготвят и другия месец ще бъде публикуван план, най-вероятно след одобрение на Столичния общински съвет. Ще гледам с максимални срокове да работим, но все пак има и законно установени срокове, които трябва да спазваме. Оптимални срокове се очакват към месец юни. Въпрос на процедура е. По принцип една процедура трае около 3 до 6 месеца. Доставката е 6 месеца, тоест оптималният срок е година или другото лято", каза Монов.

По всяка вероятност 20-те автобуса на ток ще са от Китай.

Водещи

Най-четени