Просветният министър обяви студентската окупация за незаконна 01.11 | 15:17

Протестиращите не искали да говорят за образование с Клисарова

От Ивелина Георгиева

Просветният министър Анелия Клисаров обяви за незаконна студентската окупация. "Младите хора имат право да подкрепят всяка политическа сила и да бъдат подкрепени от всяка политическа сила, но това не бива да се случва в залите на университета. В университета трябва да се учи, има места, където може да се протестира", заяви тя.

По думите й съгласно Закона за висшето образование не може да се прави политика във висшите учебни заведения. Министър Клисарова посочи, че е поканила протестиращите на среща следващата седмица във вторник, но отговора, който е получила от окупаторите, е че не желаят да разговарят с нея за образование. "Аз мисля, че образованието все пак трябва да е приоритет", коментира тя.

Просветният министър посочи, че е готова да разговаря дори и за исканията на протестиращите, стига някой да я потърси за среща.

"Всеки млад човек има право на гражданска позиция и трябва да я изразява, но начините, по които го прави трябва да са съобразени със закона", смята Клисарова. Според нея не е правилно Ректората на Софийския университет все още да стои заключен. Тя посочи, че още много училища протестират, но не са спрели учебния процес.

"Какво правят останалите 14 000 студенти в ректората, как ще наваксат часовете си, ще се вземат ли всички учебни занятия?", зачуди се образователният министър. По думите й трябва да се помисли за младите, които им предстоят държавни изпити.

"Представяте ли си, вие учите три месеца за един изпит и да не може да се явите на него", възмути се Клисарова. Относно опасността от анулиране на академичната година автономен тя коментира, че всеки ВУЗ сам взема подобни решения. Клисарова добави, че ако се спазват правилниците на ВУЗ-те, трябва часовете да бъдат отучени, за да може студентите да получат заверка. По случай деня на народните будители Анелия Клисарова заяви, че съвременните будители са всички учители, преподаватели, културни дейци, работещите в библиотеките и всички, които се борят за българската духовност и нация.

Водещи

Най-четени