Протестите не носят автентична гражданска енергия, твърди Димитър Манолов 19.11 | 11:14

Според президента на КТ "Подкрепа" недоволните имат "твърде широки искания"

От iNews

Протестите в страната са повече привидност, а не носят автентична гражданска енергия. Така коментира протестите в страната президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той допълни, че недоволството на протестиращите е формулирано с твърде широки искания.

Протестите срещу Валери Симеонов обаче са автентични, заяви Манолов. Той изрази съмнението, че Симеонов е подал оставка като вицепремиер заради протестите и предположи, че въпросът е бил вътрешнопартиен. Продължаваме да бъдем страната с най-ниските доходи и най-ниското качество на живот в ЕС - с най-ниски доходи и най-голямо неравенство, но за това не се говори, заяви президентът на КТ "Подкрепа". По думите му, паралел с протестите във Франция не може да се прави.

Протестите във Франция не са срещу високите цени на горивата, а срещу покачването на акциза на горивата, заяви Димитър Манолов.

През следващата седмица КТ "Подкрепа" организира протест срещу идеята на ЕС "да се закрие българската въглищна енергетика". Това, по думите му, са 150 000 работни места и 47% от произведената енергия в страната.

Утре имаме среща с Министерството на енергетиката и на околната среда, за да видим каква ще е позицията на България на предстоящата среща в Катовице, където ще се разискват тези неща. Това е нещо автентично. Казваш, че има проблем, и насочваш протестна енергия, посочи Манолов.

"Не можем да живеем нормално" е твърде общо оплакване, а при ниска заплата се протестира пред работодателя, допълни Манолов.

Тези неща се борят по този начин. Този протест няма адресат. Кой ще ви повиши заплатата, ако не конкретният работодател? Много по-лесно и автентично е да му затвориш фабриката, заяви синдикалистът.

Ако синдикатите свалят правителство, ще угодят на неговите опоненти, но не и на тези, гласували за него, заяви Димитър Манолов. Той изтъкна, че ролята на синдикатите не е да сваля правителства, а да се бори за социални политики. Като пример той даде борбата на КТ "Подкрепа" нощният труд да се заплаща повече.

За протестите има всякакви хипотези - дори участие на външни сили или да са организирани от самите управляващи, за да имат повод да подадат оставка. Автентичност не се вижда, завърши той.

Водещи

Най-четени