Професор Кантарджиев: Пикът ще е по или около Великден! Хората масово не спазват забраните 29.03 | 14:15

Членът на щаба напомни, че може да се излиза само за храна или лекарства, не и да се обикаля по разходки и безцелни шляения

От iNews.bg

Оперативният щаб имаме едно мнение, че третата третина на април ще бъде пикът – по и след Великден. Зависи от мерките и това как народът ги спазва.  Това заяви в пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му хората в момента хората трябва да излизат само за храна и лекарства. Той е категоричен, че диагностицираните с коронавирус трябва да си останат четири седмици вкъщи.

 "Три са основните неща, които трябва да направим относно диагностиката. Първото е да не допуснем болен лекар да заразява пациентите. Медицинските кадри трябва да са здрави. Трябва да се ползват маските и облеклата. Всеки пациент, влизайки в приемното или спешното отделение, както и в линейката, трябва да си мисли, че потенциално е заразен с коронавирус", заяви Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни болести е категоричен, че всички хора с тежки двойни бронхопневмонии трябва да бъдат изследвани.

В заключение Кантарджиев разкри, че е разочарован от това, че масово хората не спазват забраните и си се разхождат, сякаш всичко е наред. Той обясни, че това, което вижда, карайки кола, е лошо, защото обществено не предполага какво го чака и какво може да с еналожи да виждаме, ако не спрем вируса.

Водещи

Най-четени