Проф. Кантарджиев с извънреден коментар за новия щам, открит у нас 23.01 | 09:34

Българите с доказания нов вариант са приети в болнични заведения и са в относително добро състояние

От iNews.bg

Осем доказани случая на новия вариант на COVID-19 в България. Положителните проби са излезли днес в късния следобед. Това стана ясно от изявление на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Доказахме в осем от пробите на български граждани наличието на тези 17 мутации. Днес завърши секвенирането на първата група от 48 материала, за които целта ни беше ясна - да докажем по безспорен начин наличието на новия вариант", поясни пред NOVA проф. Кантарджиев.

Българите с доказания нов вариант са приети в болнични заведения и са в относително добро състояние.

Той информира, че в страната започва проучване за разпространението на новия вариант. Така до дни ще стане ясно до каква степен подобни щамове циркулират в България. 

Част от заболелите са се завърнали наскоро от Западна Европа. Проф. Кантарджиев призова българите, които идват оттам, особено тези от Великобритания, да спазват мерките, да се изследват и да не се събират с близките си.

"Най-важното е, че сегашните ваксини са и срещу този нов британски вариант на щама, те действат. Лошото е, че щамът се предава по-лесно от човек на човек. Той засега не показва, че е много по-тежък като протичане на заболяването", разясни още директорът на НЦЗПБ.

Директорът на НЦЗПБ коментира и думите на британския премиер Борис Джонсън, според когото новият вариант е по-смъртоносен. Проф. Кантарджиев поясни, че засега такива доказателства няма и е необходимо да се докаже медицински.

Водещи

Най-четени