Проф. Кантарджиев ще предложи връщане на мерки при увеличаване на случаите на COVID-19 07.06 | 09:30

„Най-важното е да не се намалява броят на изследванията и да се наблюдава за първи симптоми"

От iNews.bg

Ако продължи тенденцията случаите да се увеличават и ако имаме затруднения в ликвидирането на новите пет огнища и регионалните болници не могат да приемат всички болни, тогава ще предложа някои от мерките да се върнат. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести и член на щаба за борба със заразата, съобщи bTV.

"Най-важното е да не се намалява броят на изследванията и да се наблюдава за първи симптоми, особено в затворени трудови колективи", каза още проф. Кантарджиев. Той призова да не се събират много хора на затворено място.

Според него носенето на маски пази в различен процент. "Вирусът винаги е в частица слюнка и в дихателна система, маската намалява вероятността да се заразим", обясни той. "Количеството вирус има отношение към това каква ще е степента на инфекцията", припомни проф. Кантарджиев.

Той обясни, че маските от плат по-лесно се приготвят и по-лесно се дезинфекцират чрез гладенето с ютия. Медицинските маски се дезинфекцират в микровълнова печка с чаша вода за две минути. Той посъветва и да се събуват обувките, когато се влиза вкъщи.

Водещи

Най-четени