Психолог: Вече сме във фазата на отрицанието 08.07 | 13:45

Не можем да функционираме в максимална степен на мобилизация дълго време, посочи Елена Пенчева

От iNews.bg

"Вече сме във фазата на отрицанието, която е свързана с недоволство и разочарование и обезверяване. Следващата фаза е на възстановяване - хората започват да извличат и позитивен опит от това, което се е случило, и започва да се адаптира към ситуацията, в която се намира". Това каза пред БНР Елена Пенчева - член на Секцията по кризисни интервенции на Дружеството на психолозите в България, в коментар на социологически данни, с поред които все повече хора в България не вярват в опасността от коронавируса.


"Някои хора развиват повишена чувствителност, повишава се тревожността им и могат да стигнат до депресии. Други хора несъзнателно стигат до пълното отрицание на опасността, за да съхранят психиката сиТогава започва да се неглижират мерките, които трябва да спазваме, за да се намали разпространението на заразата. Кризата е продължителна и не е свързана само с опасността за здравето ни, но и със социалните ни функции", обясни психоложката.

В предаването "Преди всички" Елена Пенчева коментира, че когато има криза и нещо, което ни заплашва, организмът се мобилизира, за да се справи. По думите ѝ така действа и държавата:

"Мобилизират се всички структури. Ние обаче не можем да функционираме в максимална степен на мобилизация дълго време, така е и на физическо ниво".   

Според психоложката много хора вече са се научили да се предпазват и да комуникират в новата ситуация.

Водещи

Най-четени