Пускаме бюлетина по интернет още наесен. Но само пробно 27.04 | 21:28

Парламентът въведе експериментално електронно гласуване, който иска, ще се записва предварително

От iNews.bg

Още тази есен при провеждането на изборите за президент хиляди българи ще могат да гласуват по интернет. Такова решение взеха депутатите като част от промените в изборния кодекс. Те предвиждат в до 20 избирателни секции да бъде въведено електронното гласуване. Те ще се определят чрез жребий от ЦИК, съобщава "Фокус”. Гласуването по интернет обаче ще бъде само експериментално и "пуснатите” бюлетини няма да бъдат броени при изчисляването на резултатите от вота. За да бъде зачетен гласът на човек, възползвал се от възможността за електронно гласуване, той все пак ще трябва да се разходи и до урната. Според приетите от парламента поправки в нормативната уредба пробен електронен вот ще може да има на всички избори, които ще се провеждат у нас до 2018 г.

Хората, които попадат в секциите, които ще бъдат избрани да провеждат и гласуване по интернет, ще бъдат уведомявани писмено от ЦИК за тази възможност. Преди това от служба ГРАО Централната избирателна комисия ще получава техните данни. От своя страна пък всеки, който иска да упражни правото си на глас по интернет, ще трябва да се регистрира. Това ще става чрез специално създаден за целта сайт.

Към Министерски съвет да бъде създаден специализиран орган, който ще се грижи за техническото осигуряване при провеждането на гласуването по интернет. Избирателите, които ще гласуват електронно, ще получават паролата си за гласуване по два начина – чрез препоръчано писма на посочен от него пощенски адрес или лично, чрез общинската му администрация по постоянния му адрес или адреса на пребиваване. При пускането на бюлетина в нета всеки ще има право да промени избора си до 3 пъти. Това обаче ще бъде възможно само, ако още след първия път не е потвърдил, че това е окончателното му решение.

Водещи

Най-четени