Първанов: Някой да поиска оставките на военния и външния министър 12.03 | 10:00

Реформаторският блок е новото ДПС според политика

От iNews.bg

"Оставките на военния министър Николай Ненчев и на външния министър Даниел Митов трябва да бъдат поискани заради вредните им изказвания, поведение и политики", обяви лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов.

Макар че партията му продължава да е част от втория кабинет "Борисов”, председателят разкритикува рязко и коалиционната политика, и поведението на партньорите във властта.

"Пазейки добрия тон, още не сме се изказали рязко, но трябва да бъде поискана оставката на министъра на отбраната и на министъра на външните работи. Техните изказвания, тяхната политика, тяхното поведение е във вреда във всяко едно отношение", отбеляза Първанов, без да отправи директно искане за оставки.

И двамата министри са от квотата на Реформаторския блок, който Георги Първанов обвини в "преяждане с власт".

"Реформаторският блок в моите очи е новото ДПС от гледна точка на преяждането с власт – навсякъде, където се отвори местенце, кандидатът е на реформаторите", изтъкна Първанов. По думите му "самото наименование” на политическата формация е само "претенцията и етикет”, лишен от съдържание, какъвто бил наложен при управлението на Иван Костов (1997–2001 г.).

По повод репликата на лидера на ДСБ Радан Кънев "падна ми голямо гайле от душата", казана след като Първанов обяви, че подава оставка от ръководния пост в АБВ, Първанов заяви:

"Вие мислите, че има някакви гайлета? Той е безгрижен човек. Гледам снизходително на такива изказвания. Всеки има право на своя политически пубертет".

Припомняме ви, че Георги Първанов подаде оставка, след като депутатите от АБВ гласуваха "за" ратификацията на договорите за посредници по новия дълг от 8 милиарда евро, които финансовият министър Владислав Горанов планира България да вземе в периода 2015–2017 г.

Той разкритикува и другия коалиционен партньор – Патриотичният фронт, заради изказвания на съпредседателя му Валери Симеонов относно въвеждането на смъртно наказание у нас.

"Няма такъв език в българската политика, уверявам ви. Това е най-грозният език, употребяван от парламентарната трибуна. Дори Сидеров е по-сдържан от Валери Симеонов, когато става въпрос за етническия мир."

АБВ спира да подкрепя коалиционното споразумение, обяви още Първанов. Партията му щяла да подкрепя "разумни неща", като например промените в кабинета, направени вчера със смяната на Веселин Вучков с Румяна Бъчварова на поста вътрешен министър.

На въпрос ще се кандидатира ли отново за президент, Първанов (президент на България в периода 2002–2012 г.) отговори, че това не е било обсъждано.

Водещи