Първан Симеонов: Ако "Възраждане" са втори, е по-вероятно да се състави правителство 28.10 | 09:30

"Всички партии са стигнали пода си на твърди гласоподаватели. Тези партии отскачат леко при удара в пода. Ако не направят нещо, може да се окажат в мазето"

От iNews.bg

Социологът Първан Симеонов от агенция "Галъп" направи задълбочен анализ на политическата ситуация в страната в интервю за Българското национално радио. Според него всички политически формации са достигнали минималния праг на своята подкрепа от твърди привърженици.

"Всички партии са стигнали пода си на твърди гласоподаватели. Тези партии отскачат леко при удара в пода. Ако не направят нещо, може да се окажат в мазето"

Експертът отбеляза повишена избирателна активност, която се дължи както на технологичните практики, така и на съпротивата срещу тях. Забелязва се и по-висок дял на младите избиратели в сравнение с предишни избори, като техният вот има преобладаващо протестен характер.

Преразпределение на политическите сили
"Възраждане" запазва електоралната си тежест от около 300 000 гласа, но среща сериозна конкуренция от страна на МЕЧ и "Величие". В същото време общата подкрепа за ДПС и АПС бележи ръст спрямо предходните избори, като разделението в този политически сегмент е довело до засилено съперничество.

Нови политически конфигурации
Симеонов отбелязва, че след изборите от 9 юни 2024 година се наблюдава преход от "разглобяване" към "сглобяване" на политическата система. Особено внимание заслужава позицията на Бойко Борисов, който според анализатора търси сближаване с различни политически субекти, включително "Възраждане" и политическия проект на Слави Трифонов.

Ролята на президента
В анализа си Симеонов обръща специално внимание на позицията на президента Румен Радев: "Ако Радев ги плаши, би трябвало да намерят ходове един към друг. Радев го ползват като плашило".

Водещи

Най-четени