Първият ни космонавт разказа на ученици как е стигнал до там 15.03 | 14:32

Георги Иванов бе гост на мартенското издание на „Училище за авиация“

От iNews.bg

Георги Иванов, първият български космонавт беше гост в мартенското издание на "Училище за авиация" по повод 40 години от неговия полет. По покана на летище София специално за събитието пристигнаха деца от родния му град Ловеч, с което доброволческата инициатива излезе извън пределите на столицата.

Първият български космонавт разказа какво е да бъдеш в Космоса – какви усилия трябва да положиш, за да стигнеш дотам и какво е да видиш Земята от високо, както и за предизвикателствата, пред които са били изправени той и капитанът на полета Николай Рукавишников през 1979 г. Полетът става основополагащ за бъдещите космически изследвания и развитието на космическата техника и нарежда България сред държавите със сериозен принос в областта на космонавтиката. Тя става шестата страна, изпратила човек в Космоса след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР. По време на полета е изпълнена и много широка научна програма, която включва различни експерименти в няколко научни области: физика на Космоса, дистанционно сондиране на Земята от Космоса, космическа биология и медицина и микрогравитационни технологии. Децата научиха повече за космическата храна, чието създаване е един от най-големите успехи на страната ни във връзка с космическите полети.

След увлекателните разкази на Георги Иванов те се запознаха отблизо и с дейността на софийското летище. В края на срещата всички получиха дипломи за успешното им участие в "космическото" издание на инициативата, лично раздадени от председателя на Съвета на директорите Ася Иванова – патрон на инициативата "Училище за авиация", изпълнителния директор Владимир Рапонджиев и първия български космонавт Георги Иванов.

Водещи

Най-четени