Първият учебен ден! 66 611 първолаци влизат в школата - емоции и реалност? 15.09 | 07:20

Училищата у нас ще открият новата учебна 2016/2017 г. с близо 1000 липсващи учители

От iNews.bg

66 611 деца за първи път ще чуят училищния звънец и ще прекрачат училищния праг на 15 септември. През миналата година първокласниците са били 67 503. Учениците от 1 до 12 клас през новата 2016-2017 учебна година ще са 719 405. През миналата година в дневна форма на обучение са били включени 718 370 ученици. Това показват прогнозните данни на регионалните управления по образование.

Поради демографската криза през новата учебна година се закриват 27 училища. Най-много са основните училища – 12, следвани от началните училища и професионалните гимназии, съобщават от МОН.

От образователното министерство са категорични, че са готови за първия учебен ден. Въпреки че само ден преди 15 септември стана ясно, че училищата у нас ще открият новата учебна 2016/2017 г. с близо 1000 липсващи учители. През лятото свободните позиции за педагози в школата бяха 1400. Тогава зам.-министър Диян Стаматов коментира, че едва ли това ще е голям проблем за системата, тъй като традиционно през летните месеци тече процес по освобождаване и назначаване на учители. В молките населени места обаче проблемът с липсата на педдагози остава изключително сериозен.

Учебната година ще започне като цяло спокойно. Преодоляно е закъснението с учебниците по история за 5 клас и те вече пътуват по страната, уверяват от МОН.

Учениците от 1 клас няма да бъдат оценявани с количествени оценки, каквито са по шестобалната система, а само с качествени оценки. В 4-ти клас оценките ще бъдат и качествени, и количествени. Учениците от 1-ви до 4-ти клас няма да повтарят учебната година.

Основният пакет учебници винаги се подарява на първокласниците в първия учебен ден. По български език е съответният буквар, има и учебна тетрадка. Родителят ще трябва да купи 2 тетрадки с тесни и широки редове, тетрадка "Фея” за заниманията, които са след обяд. Родителите трябва да подсигурят и червени, и сини квадратчета, които се правят от цветна хартия за гласните и съгласните.

В раницата трябва да има и цветни моливи, черен молив, гума и острилка - задължителни неща за часа по български език. За часовете по математика на първо място е учебникът, който също е от пакета - подарък учебници, учебна тетрадка, 2 тетрадки с широки квадратчета и отново тетрадка "Фея” в занималнята. Необходими са и карти с цифрите от 0 до 20, които се купуват от книжарница, цветни моливи, черен молив, гума, острилка, линия и триъгълник.

Първолаците ще учат и предмет Околен свят, който замества Роден край. За него също има учебник, учебна тетрадка, тетрадка за работа в клас с бели листове, цветни моливи, черен молив, гума и острилка.

За изучаване на Музика единствено е необходим учебникът, който си е от пакета учебници. За Изобразително изкуство има учебник, блок N4, могат да се купят 5 такива блокчета за цялата учебна година. Трябват и пастели, цветни моливи, флумастери, ножица, лепило, пластилин с дъска и ножче, гланцов блок, акварелни боички плюс четчиците.

Новият предмет за първи клас е Технологии и предприемачество. При него основното е учебникът, ножица, лепило, тиксо, линия, гланцово блокче, цветни моливи, флумастери, бои и четки, кабарчета, игла, конец. Това са материали за отделните часове. Има и необходимо облекло за физическото, а за часа на класа в първи клас се практикува с "Азбука на правилата”. Има си учебник, отново се ползва черен молив, цветни моливи, ножица и лепило.

Първата учебна седмица тази година ще е по-дълга – учебен ще е и съботния ден на 17 септември. Това се налага, тъй като на 23-ти /петък/ е неработен и ден. Затова на 17 септември във всички училища ще учат по програмата за петък.

Водещи

Най-четени