Първолаците от София – в кварталното училище 10.02 | 18:59

Родителите не са съгласни, канят се да обжалват новите правила в съда

От iNews.bg

Децата от София, които ще тръгнат в първи клас наесен, ще бъдат записвани предимно в кварталните училища. Това предвиждат новите, преработени, критерии за прием на първолаците. От Столична община ги представиха днес. Те са разделени на две групи.

В първата са така наречените водещи критерии. Детето ще получи точка само за една от категориите, в които попадне. Най-голяма тежест ще има, ако постоянният и настоящият адрес съвпадат. В другата категория детето може да отговори на повече от един критерий и ще получи точки за всяко изискване, предаде бТВ.

Новите правила обаче предизвикват недоволство у родителите. Според тях тежестта на адресната регистрация е прекалено голяма. В същото време пък фактът, че детето е посещавало предучилищна група в същото училище не се зачита като сериозен фактор.

Все още обаче новите правила не са влезли окончателно в сила. Критериите ще се обсъждат в Комисията по образование на общината в понеделник. Ако наредбата бъде приета в този вид, родителите се заканват да я обжалват в съда.

Водещи

Най-четени