РБ към Петкова: Защо Р.Овчаров още представлява държавата в „Нефтохим”? 08.07 | 13:27

Смятате ли, че той защитава адекватно държавния и обществен интерес в рафинерията, питат депутатите

От iNews.bg

Депутати от Реформаторския блок скочиха срещу поста, който в момента заема Румен Петков, а именно представител на държавата в рафинерията "Нефтохим”. В тази връзка народните представители Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев внасят днес в деловодството на Народното събрание въпрос към министъра на енергетиката Теменужка Петкова относно очакваните, но закъснели промени в представителството на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

Тримата депутати питат следното:

- В качеството си на министър в дясноцентристко правителство, имате ли доверие на г-н Румен Овчаров като представител на държавта в Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и смятате ли, че той защитава адекватно държавния и обществен интерес?

- Как ще аргументирате факта, че г-н Румен Овчаров все още е представител на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, като посочите конкретно с какво точно той е бил полезен на държавата и обществото, заемайки този пост?

В своя въпрос депутатите напомнят още, че Румен Овчаров е избран за член на Назродния съвет на предприятието на извънредно събрание на акционерите на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД на 7 октомври 2013 година, по време на кабинета"Орешарски". Това е направено по предложение на представителя на Министерство на икономиката и енергетиката Цветан Цирков. Седмица по-късно промяната е вписана в Търговския регистър седмица по-късно.

Функцията, на представителя на държавата в дружеството е да изразява и защитава държавния интерес в рафинерията чрез така наречената "златна акция" или акция клас "А". Притежанието на тази акция дава право на държавата, чрез представителя си в надзорния съвет на дружеството да блокира приемането на определени решения на Общото събрание на акционерите.

"Доколко държавният и обществен интерес е водещ за сегашния представител на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, се разбира от реакцията му по повод предприетите през 2015 година проверки в дружеството от Агенция митници и НАП, както и във връзка със започналата проверка на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за наличие на картел на пазара за горива у нас", пишат тримата народни представители.

Те визират редица от изказвания на Румен Овчаров пред медиите, свързани с ключови въпроси, относно енергийната политика на страната ни от последните години – въвеждането на измервателни уреди в рафинериите и данъчните складове, решението на Международния арбитражен съд в Париж по казуса АЕЦ "Белене", с което НЕК е осъдена да заплати 620 милиона евро и пр.

Димитров, Славов и Андреев напомнят още на министър Петкова, че именно по времето на мандата на Румен Овчаров като министър в кабинета на Тройната колиция е подписан договор за особен залог в полза на американската "AES-3C Марица изток 1" ЕООД. С него всички абонати на "Електроразпределение – Варна" АД и "Електроразпределение – Пловдив" АД стават гаранти на този особен залог, като чрез своите бъдещи плащатания те покриват задълженията на НЕК към американската централа.

"Вероятно имат някакво основание и твърденията на много съпартийци на г-н Румен Овчаров, че той е доказан и можещ енергиен експерт. За съжаление обаче, неговата политика и разбирането на му за развитие  на енергетиката са коренно различни и противопоставящи на тези на дясноцентристката коалиция, която сега управлява държавата", пишат в заключение на аргументите към своето питане тримата народни представители.

Водещи

Най-четени