Работим 9 месеца, за да вземем заплата като в Люксембург 09.08 | 10:23

В най-богатата държава в ЕС получават минимум 2000 евро, у нас – 235

От iNews.bg

Всеки българин, който се труди срещу минимална заплата, ще трябва да получи 9 такива, за да вземе колкото получава гражданин на Люксембург, само че за един месец. Това показват последните данни на Евростат. Според тях разликата в заплащането в най-бедната държава в ЕС – България и най-богатата – Люксембург, е близо 9 пъти. По-конкретно у нас минималната заплата в момента е 235 евро, докато в града държава хората работят за най-малко 1999 евро на месец, предаде ТАСС.

Не кой знае колко по-различна е ситуацията и когато страната ни бъде сравнена с останалите водещи страни-членки. В Ирландия, например, минималното месечно възнаграждение е 1563 евро. В Холандия – с 11 евро по-малко. Белгийците пък работят за поне 6.5 пъти повече пари спрямо българите – 532 евро. В Германия минималната работна заплата е 1498 евро.

От своя страна пък България влиза в топ 5, но от обратната страна на класацията. Освен това е и последна в списъка. Близо до нашите показатели, но все пак по-добре, са румънците, латвийците, литовците и чехите. Те работят съответно за поне 275, 380, отново 380 и 407 евро на месец, показва още европейската статистика. В Евросъюза обаче не навсякъде има минимална ставка за месечно трудово възнаграждение. В 6 държави-членки такъв термин изобщо не съществува. Това се отнася за Дания, Швеция, Италия, Кипър, Словакия и Хърватия. Въпреки това и там хората, които работят срещу най-малко пари, отново взимат в пъти повече пари от българите.

Водещи

Най-четени