Работодателят на задържания хакер Кристиян Бойков: Набеден е! (СНИМКИ) 18.07 | 10:00

От iNews.bg

Работодателят на задържания хакер Кристиян Бойков категорично не смята, че той е замесен в кибератаката срещу НАП и най-вероятно е набеден.

Пред БТВ Георги Янков, който е мениджър на компанията за киберсигурност, където Кристиян работи, го определи като "страхотен професионалист” и човек, на когото може да се разчита. Той разказа, че Кристиян е бил изненадан от ареста, но се е държал изключително спокойно. "Макар и на 20 години, той е много зрял човек. Ние бяхме шокирани”, допълни Янков.

 

 

Той е учуден, че от ГДБОП са реагирали толкова бързо и за по-малко от 24 часа вече са имали данни за извършителя. По думите му те много добре познават Кристиян. Георги Янков не смята, че той е целял да търси някаква популярност.

"Самият факт, че това деяние е извършено през операционната система "Уиндолс” значи, че го е извършил аматьор, а не професионалист. Всички професионалисти работят с "Линукс”, заяви един от адвокатите на Кристиян - Георги Стефанов.

Той разказа, че Кристиян му е споделил, че според него е "натопен” заради работата му върху сериозни проекти, а фирмата имала проблеми с конкуренцията. Споделил е и че цяла нощ са се опитвали да го накарат да признае, че е извършителят на това деяние.

 

 

 

"Самото обвинение срещу него обективно е негодно”, на мнение е Стефанов. ,,Смятам, че ситуацията се разви по изключително порочен начин. Абсурдно е да бъде повдигнато обвинение на 24-ия час с постановление за привличане, в което мотивите са четири реда, а прессъобщението на прокуратурата да съдържа мотиви от четири страници. Ние научихме от него какви доказателства те имат. Това е нечувано”,заяви Любен Казанлиев, който също е адвокат на Кристиян.

Той е на мнение, че тежкото обвинение срещу него към настоящия момент е с цел да се задържи в ареста. Оттук нататък адвокатите му ще се борят той да бъде освободен, разчитайки на справедливостта и липсата на доказателства.

Водещи

Най-четени