Радев: Държава и общини да популяризират заедно културно-историческото наследство 19.06 | 16:09

Президентът обсъди тези и други въпроси с кметовете на Петрич и Сандански

От iNews.bg

За обединение на усилията на държавата и местните власти за разкриването, реставрацията и по-активното популяризиране на културно-историческото ни наследство призова президентът Румен Радев. Днес той разгледа  античния град Хераклея Синтика край Рупите, след като проведе срещи с кметовете на Сандански – Атанас Стоянов, и на Петрич – Димитър Бръчков.

Президентът приветства усилията на ръководствата на двете общини за дългосрочните приоритети, които си поставят за развитието на региона. "Местният край съчетава природни дадености, уникално културно-историческо наследство, плодородна земя, което дава възможност за много инвестиции", заяви пред журналисти Румен Радев.

Президентът отбеляза потенциала за развитие на туризма в региона и даде пример с възможностите за привличане на туристи в Хераклея Синтика, където в момента се правят археологически проучвания и част от античния град е вече разкрита. "Това е уникален обект с огромен потенциал и не само национално, но и световно значение. Ние сме щастливи, че той е на българска земя", заяви президентът. Той приветства синхронната работа на местната власт и на археолозите за реставрацията на обекта и изграждането на инфраструктура до него. По думите на Румен Радев, финансовата инвестиция за научната дейност, реставрацията и популяризирането на подобни открития, ще се възстанови многократно за държавата и за местната власт.

На среща с кмета на Петрич Димитър Бръчков президентът Румен Радев се ангажира да съдейства за популяризирането на античния град в международен план. Кметът запозна държавния глава с проектите на общината за развитие на Хераклея Синтика като туристически обект. 

Демографската политика, достъпът до общинско здравеопазване и образование, както и възможностите за финансова децентрализация на местните власти бяха сред темите, които президентът Румен Радев обсъди на срещите си кметовете на Сандански и Петрич.

Президентът Румен Радев посети край Петрич високотехнологично предприятие с автоматизирано производство на зеленчуци и подправки. На среща с ръководството на предприятието държавният глава заяви, че успехът на бизнеса все повече ще зависи от внедряването на иновативни подходи с поглед към бъдещето. По думите на президента използването на високите технологии ще направи българското производство много по-конкурентоспособно на международния пазар. Предприятието, което днес той разгледа, е първото по рода си у нас и в Източна Европа и използва напълно автоматизирано отглеждане в поточна линия от разсад до готова продукция, което позволява целогодишно производство без използване на пестициди.

Водещи

Най-четени