Радев: Имаме нужда от модерна и боеспособна армия 16.11 | 13:42

Нашите войски трябва да имат условия да са съвместими със съюзниците, каза още той

От iNews.bg

Въпреки всички проблеми и предизвикателства на днешния ден Сухопътни войски продължават да коват нови способности и съвместимост с нашите съюзници, колкото и трудно да е това. Светът е динамичен и противоречив и България има нужда от модерна и боеспособна армия, съвместима със своите съюзници. Този приоритет трябва да стои на вниманието на държавното и висшето военно ръководство. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев при откриването на тържественото събрание във Военна академия "Георги Стойков Раковски" по повод празникa на Сухопътни войски – 19 ноември.

Държавният глава изрази надежда, че проектът за превъоръжаване на Сухопътни войски като част от проектите и на другите Въоръжени сили ще се реализира и ще даде ново технологично ниво, което ще постави офицерите, сержантите и войниците ни в заслужена среда, в която могат да разгърнат своя потенциал, да изградят оперативни способности и отбранителен капацитет, от които България има нужда.

Румен Радев посочи, че това не решава всички проблеми и те продължават да стоят сериозни и с особена сила в Сухопътни войски, защото там недокомплектът е най-голям. "Условията са изключително тежки, има нужда от по-голямо внимание към бойната и спомагателна техника, към индивидуалното оборудване, към социалния статус и престижа на военнослужещия, както и към условията за професионално развитие и кариерно израстване. Това са все неща, които трябва да стоят на вниманието и на политическото, и на военното ръководство", категоричен беше президентът.

"Българските сухопътни войски са неразделна част от нашия народ, защото в цялата си история с безпримерен героизъм и храброст са защитавали и служили вярно на своя народ. Доказали са, че са ключов фактор за суверенитета, териториалната цялост и независимостта на България", подчерта в  словото си на церемонията държавният глава.

Президентът изтъкна, че Сухопътни войски са преминали през много тежки изпитания, но винаги са всявали ужас сред противници и респект сред съюзници. Българският войник е оставал там, където другите са бягали, и е продължавал напред, когато другите са спирали. Неслучайно няма нито едно пленено българско бойно знаме, а пред наши генерали и военни са свеждани чужди знамена. "Убеден съм, че всички проблеми ще намерят своето решение, защото България разчита на своите Въоръжени сили и на Сухопътни войски", каза още Румен Радев.

На тържественото събитие присъстваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, началникът на Военна академия "Г. С. Раковски" генерал-майор Груди Ангелов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил попов, офицери от видовете въоръжени сили, слушатели и възпитаници на военната Алма матер, ветерани.

Водещи

Най-четени