Радев: Нищо лошо няма да се лобира за бизнес в чужбина, нима посланиците у нас не го правят 03.07 | 13:29

В чата ми с Бобоков няма нищо секретно, ако прокуратурата го покаже изцяло, ще се види, отсече президентът

От iNews.bg

Нищо секретно няма в чата между президента Румен Радев и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков и, ако прокуратурата го покаже в цялост, ще се види, че в разговора няма нищо нередно. Това заяви държавният глава във Велико Търново, цитиран от БГНЕС.

"Единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат, е да публикува пълния чат. В противен случай ще стане ясно, че се режисира поредният медиен скандал около президентството, за да се отвлече вниманието от там, където са тежките проблеми в управлението на държавата", коментира Радев.

Той отбеляза, че много пъти е лобирал в подкрепа на български фирми в чужбина. "Какво правят чуждите посланици в България – при всяка среща те настояват и отстояват правата на своя бизнес в България. Президентите какво правят – промотират линията на своя експортно ориентиран бизнес. Винаги когато мога и когато отсрещната страна позволява, вземем със себе си голяма бизнес делегация", обясни държавният глава.

"Комуникирам по различни начини. Много хора искат среща с мен, искат подкрепа", допълни той.

Румен Радев отбеляза, че с правителството ще има конфликт, докато проблемите не се решават с "прозрачност на решенията, отговорност, унищожаване на корупцията, стимулиране на бизнеса".

"Няма да подкрепя бизнеса, който дебелее от обществени поръчки в нарушение на всички правила", категоричен беше Румен Радев.

Той подчерта, че липсата на разследване на "фрапиращите злоупотреби", стигнали до световните медии и международните служби, показва едно: "Държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта".

По отношение на казуса с храма "Света София" в Истанбул и желанието на турската власт той отново да стане джамия, Радев отбеляза, че няма как да се месим в работата на съда в южната ни съседка, но "Света София" трябва "да стане едно място за културна близост, за духовно единение и близост на културите, но да не се посяга на историята на тази църква".

Водещи

Най-четени