Радев: От образованието зависи как младите ще градят бъдещето на страната 16.09 | 15:05

Училището е мястото, където децата се превръщат в осъзнати личности, казва той на откриването на учебната година

От iNews.bg

Българското училище не е просто "храм на знанието”, а свято място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото откриване на учебната година на 18-о средно училище "Уилям Гладстон" в София. Държавният глава подчерта, че от училището и качеството на образованието зависи младите хора да бъдат заредени с адекватни знания, стремеж към самоусъвършенстване, както и достойни граждани на родината, готови да посрещат предизвикателства и да градят бъдещето на нашето общество.

За да могат училищата да отреждат достойно място на България в днешния все по-конкурентен свят, те трябва да бъдат подкрепяни от институциите и от цялото общество, призова Румен Радев. По думите на президента, за да изпълни своята важна обществена мисия, българското училище се нуждае от прогресивни учебни планове и програми, модерна образователна инфраструктура, ерудиран и вдъхновен преподавателски състав и запазване на традициите.

На всички ученици държавният глава пожела да бъдат любознателни и да не се огъват пред препятствията, а да ги използват като трамплин за бъдещи успехи. "Продължавайте с думи и дела да отстоявате територията на духовността, достойнството и човечността. И каквото и да правите, нека бъде с мисъл за България", подчерта Румен Радев. Президентът поздрави учителите, родителите и всички, които с всеотдайност и много любов подкрепят благородното дело на българското образование.

"В училището, редом с любовта към България, българския език, история и култура, младите отправят взор и към далечни светове. Затова и продължават да се трупат наградите от редица престижни международни олимпиади и състезания", обърна се президентът към учениците и преподавателите в 18-о средно училище "Уилям Гладстон". Държавният глава открои впечатляващите 113-годишни традиции на училището, което е дало на обществото ни множество бележити учени, белетристи и артисти.

Водещи

Най-четени