Радев и Йотова се отчитат за първата година на „Дондуков“ 2 24.01 | 09:16

От клетвата си насам президентът свика 3 пъти КСНС и наложи 5 пъти вето върху закони

От iNews.bg

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще дадат пресконференция днес по повод първата изтелка година от мандата им. Държавният глава ще отчете дейността си за времето от полагането на клетва в Народното събрание на 19 януари миналата година до ден днешен, предаде БГНЕС.

Като президент до момента Радев проведе три заседания на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Първото – на 30 май 2017 г., обсъди актуалните рискове и заплахи за националната сигурност на България в контекста на динамичните промени и негативни процеси, протичащи в средата на сигурност. На 17 октомври 2017 г. КСНС обсъди необходимите законодателни мерки за противодействие на корупцията. Изразено бе становище, че корупцията е съществена заплаха за националната сигурност, която руши правовата държава, подкопава доверието на гражданите в демократичните ценности и възпрепятства развитието на икономиката и повишаване благосъстоянието на гражданите на Република България и че тя е особено опасна сред лицата, заемащи висши държавни длъжности. Тъй като тя е основен фактор за формиране на корупционната среда и възпрепятства ефективното прилагане на антикорупционните политики и мерки. Третият КСНС – на 9 януари тази година, обсъди темата за ролята и ангажиментите на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

В същото време Радев използва 5 пъти правомощията си да наложи вето върху приети закони. Последното бе върху антикорупционния закон.

Съветът на президентите е нова инициатива на президентската институция. На нея държавният глава кани своите предшественици на ежегодна среща, за да бъдат дискутирани приоритетни въпроси и теми. Съветът на президентите се провежда всяка година през януари, когато българският държавен глава встъпва в длъжност. Целта на инициативата е да създаде нова традиция на приемственост в президентската институция, търсене на конструктивен диалог и обмяна на идеи.

Благотворителната инициатива на държавния глава "Българската Коледа" в подкрепа на спасения детски живот продължава. Над 2 милиона лева достигна набраната сума за петнадесетото издание на кампанията след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър "Иван Вазов" под патронажа на президента Радев.

Водещи

Най-четени