Радев с нова атака срещу управляващите, след като не дойдоха на консултациите за нов Изборен кодекс 17.01 | 13:30

Избягаха от диалога за провеждането на честни, прозрачни и справедливи избори, коментира президентът

От iNews.bg

Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него и то по един жизненоважен за цялото ни общество въпрос – усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до честни, прозрачни и справедливи избори. Това каза държавният глава Румен Радев в рамките на инициираната от него поредна среща на "Дондуков" 2 за преодоляване на проблемите в изборния процес.

На срещата бяха поканени представители на изпълнителната и законодателната власт и на парламентарно представените политически сили. Отзоваха се представители на парламентарните групи на "БСП за България" и на ДПС, както и от ръководствата на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" /ГРАО/ и на Държавна агенция "Електронно управление". В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Силно се надявам вчерашното "пожарно" заседание в Народното събрание да не е стимулирано единствено от мотива да се изпревари срещата при президента и очаквам да доведе до реални резултати", отбеляза Румен Радев.

Основният мотив за провеждането на срещата на държавния глава с парламентарно представените партии на "Дондуков" 2 е усъвършенстване на изборното законодателство, което да започне навреме, така че този път законодателните промени да са приключили шест месеца преди провеждането на изборите. Машинното гласуване е важен въпрос, чието решаване трябва да започне сега, предвид законовите срокове по обществените поръчки, дейностите по сертифициране, обучение, защита срещу вмешателства в машините, посочи Румен Радев.

Това са сериозни проблеми, но ако ще минаваме към други технически устройства, също трябва време. Да не се окаже, както на предните избори, че в закона е предвидено машинно гласуване, но няма време за провеждането на необходимите процедури, подчерта още президентът. Румен Радев отбеляза и че в Закона за държавния бюджет за 2020 година няма заделени средства за машинно гласуване. "Затова беше мястото тук на Министерския съвет да каже ясно своя ангажимент и какво смятат да правят – ще наемаме ли, ще закупуваме ли машини. Винаги е по-рационално да се закупят машини, защото излизат по-евтино", добави държавният глава. 

Президентът открои актуализацията на избирателните списъци като друга важна тема. Според него това е необходима стъпка, но ще изисква  огромна по обем дейност. По думите на държавния глава този въпрос отново е в правомощията и отговорностите на Министерския съвет. "Знам, че не им се иска на управляващите, неудобен е за тях, но той е от полза за българските граждани и българската демокрация и трябва да се случи", заяви още президентът Румен Радев.

2207515

Водещи

Най-четени