Разкриха незаконно производство на фалшиви и опасни за здравето спортни стоки 01.06 | 08:47

Според специалисти за производството им били използвани много опасните за здравето азотни бои, тъкани и платове с лошо качество, които могат да предизвикат трайни увреждания на кожата

От Кремена Бедерева

Мащабната операция е реализирана от служители на сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” в ГДБОП и колегите им от Хасково, съобщават от пресцентъра на МВР0.

Целта е била пресичане и предотвратяване на престъпната дейност на организирана група, която се занимавала с незаконно производство и разпространение на спортни стоки от чужди търговски марки, без знанието и съгласието на правоносителя. Акцията е проведена на територията на София и Харманли.

Разследването на антимафиотите започнало от популярния интернет сайт-www.sportni–stoki.eu, чрез който били разпространявани фалшификатите. Спецслужителите установили, че предлаганите стоки били произвеждани в нелегална фабрика в Харманли, откъдето готовата продукция чрез куриерска  фирма "пристигала" в столицата. В София тя се съхранявала в нелегални складови помещения.

От престъпната дейност и неотчитаните каквито и да било обороти, са нанесени огромни щети на фиска. По първоначални изчисления, дневните обороти, които реализирала престъпната група надхвърляли 5000 лева.

В хода на операцията е задържана 36-годишната Ю.И. от София, собственик и администратор на интернет сайта. Дамата била засечена докато изпращала  18 пратки в столичен офис на куриерска служба. Тя не е отчитала никакви данъци, не е работила през търговско или друго дружество. Изяснено е, че само през последния месец са осъществявани обороти за над 40 000 лева. По случая е образувано досъдебно производство.

Мрежата за търговия и разпространение на фалшивите стоки била разработена и развита от Х.А. /31г./ от Харманли, криминално проявен осьждан за престъпление срещу интелектуалната собственост, Д.Д. /31г./ от Хасково и З.Х. /32г./ от Исперих. Част от произведените нелегално екипи били  съхранявани включително и в апартаментите им. 

Последвала проверка във фабриката, която работела на пълни обороти. Оттам са иззети спортни стоки, носещи логото на  известни търговски марки, заготовки, ленти, холограми и етикети. Според специалисти за производството им били използвани много опасните за здравето азотни бои, тъкани и платове с лошо качество, които могат да предизвикат трайни увреждания на кожата и са забранени с директива на ЕС. 
Общо от складовете и фабриката са иззети  над 3500 екипа. Нанесените материални щети на правоносителите са за над 500 000 лева.

Образувани са две досъдебни производства по чл. 172б от НК за извършено престъпление срещу интелектуалната и индустриалната собственост, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 г. 

Прекратено е разпространението на фалшивите стоки и е преустановено предлагането им по интернет.
Поредната успешна операция на ГДБОП е в изпълнение на Стратегията на МВР за ограничаване на интелектуалното пиратство и плана за действие, приет от Съвета за защита на  интелектуалната собственост към министъра на културата на България.

Водещи

Най-четени