Разпределиха делото за ДОСТ публично пред очите на Лозан Панов 18.07 | 17:44

Светла Чорбаджиева от ВКС поема жалбата на Местан за отказа за регистрация на партията му

От iNews.bg

Съдия Светла Чорбаджиева от II Търговско отделение на Върховния касационен съд (ВКС) е докладчик по делото срещу отказа за регистрация на партията на Лютви Местан ДОСТ. Делото беше публично разпределено тази сутрин чрез системата за случайно разпределение на дела и се случи в присъствието на председателя на ВКС Лозан Панов, предаде БГНЕС.

Ваня Алексиева пък бе избрана за председател на съдебния състав.

Решението за регистрацията на ДОСТ трябва да бъде взето до 14 дни.

Припомняме, че на 15 юли във ВКС чрез Софийския градски съд (СГС) постъпи жалба от лидера на ДОСТ Лютви Местан срещу решението от 7 юли на СГС по делото, с което се отказва вписване в регистъра на политическите партии.

СГС отказа да регистрира партията на Местан, аргументирайки се с абревиатурата, която е турска дума и с преобладаващия брой учредители – също с турски имена.

До създаването на новата турска партия у нас пък се стигна, след като на 24 декември миналата година, навръх 55-ия си рожден ден, тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан бе отстранен от поста и изключен от партията.

 

Местан заяви, че решението на СГС да откаже вписването на ДОСТ като политическа партия представлява брутален акт на ограничаване на конституционното право на свободно сдружаване на българските граждани.  

"ВКС е последна инстанция и отговорността за колегите е много голяма. Ще се опитаме да спазим законовия срок. Съдът трябва да се произнесе, а как ще се произнесе, ще реши съдебният състав", коментира пред журналисти днес шефът на ВКС Лозан Панов.

"Като всяка съдебна институция ние имаме много предизвикателства. За нас е важно да спазим разпоредбите на закона. Специалният закон предвижда кратки срокове за разглеждане на делото. ВКС ще се вмести в тях, колкото и да са кратки те. Решението и самата процедура зависи от съдебния състав, който ще разглежда конкретното дело. Става дума за специален закон, в който има две инстанции – първата е СГС, втората е ВКС. Решението на ВКС е окончателно. Сроковете са кратки, а когато има кратки срокове отговорността е не малка”, обясни Панов. И допълни, че "за съда това е един важен казус".

"Не е лесна работата на съдията, имам всякакви видове тълкувания и констатации. Важното е да се реши правният казус. Духът на закона е най-важното нещо и съдебният състав вярвам, че ще изпълни задълженията си. За ВКС е важно да осигури обективен и справедлив процес. Важното е да стане ясно, че няма проблеми с разпределението на делата и решенията се взимат тук от съда, а не някъде другаде по други причини", каза шефът на ВКС.

Запитан дали очаква натиск върху себе си Панов заяви: "Ако бъде осъществен върху мен - аз съм свикнал с това. Нека колегите съдии да си свършват спокойни работата, за да няма никакви притеснения, че по някакъв друг начин е взето решението за делото. Това важи за всяко едно дело, не само за политическа формация, КТБ или някое друго дело".  

Водещи

Най-четени