Разрушаване на тютюневите складове в Пловдив искал собственикът през 2010 г. 25.08 | 19:31

Министерството на културата е предоставило всички документи на прокуратурата

От iNews.bg

Собственикът на изгорелите тютюневи складове в Пловдив искал да разруши част от тях през 2010 г. Това става ясно от предоставените днес на прокуратурата документи и информация от Министерството на културата. Тогава пред ведомството бил представен проект за демонтаж на две от най-хубавите сгради. Те обаче са били спасени от събаряне, след като Министерството на културата отхвърля проекта на италианските собственици от дружеството "Р.И.П.А." ООД, внесен тогава от Пиетро Луиджи Гиа.

Освен за събаряне, в проекта е имало и искане за последващо преизграждане и надстрояване на въпросните сгради с по няколко етажа. Министерството на културата отказва обаче да съгласува проекта и така спасява ценните тютюневи складове, наричани от пловдивчани "Кудоглу” по името на големия дарител и благодетел на Пловдив.

Във връзка с разследването на пожара в тютюневите складове в Пловдив, ведомството на Вежди Рашидов днес е предало на Прокуратурата цялата налична документация от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), отнасяща се до статута на емблематичните сгради. Тютюневите складове, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" – "Цанко Дюстабанов". Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

Министерството на културата е предоставили на Прокуратурата и Констативния протокол за извършената спешна проверка на място по разпореждане на министър Вежди Рашидов заради случая с изгорелите тютюневи складове. Проверката в "Тютюневия град” е била извършена от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата.

Водещи

Най-четени