Разширяването на столичното Околовръстно до „Тракия“ започва до Нова година 17.05 | 15:05

Близо 119 млн. лева без ДДС ще струва участъкът, в момента се отчуждават земи

От iNews.bg

Разширението на Южната дъга на Софийския околовръстен път в участъка от жилищен квартал "Младост" до автомагистрала "Тракия" реално би могло да започне до края на тази година. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в отговор на депутатски въпрос, предаде БНТ.

В момента пътната агенция провежда процедурите по отчуждаване на имотите, които попадат в обхвата на близо 6-километровото трасе. Към момента има образувани над 69 съдебни производства пред Административен съд София-град, срещу размера на постановеното обезщетение на собственици.

За имотите, фигуриращи в регистрите като общинска собственост, е поискано от Столичен общински съвет безвъзмездното прехвърляне на собствеността в полза на държавата. Очаква се решение, което ще бъде последвано от сключване на договор за дарение на имоти между Агенция "Пътна инфраструктура" и Столична община.

Предвижда се в участъка да бъдат изградени две ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, локални платна, разделителна ивица между локалите и директното трасе и тротоари. Пешеходното пресичане ще се осъществява чрез три надлеза.

Предстои подписване на договор с избрания изпълнител на проектирането и строителството на трасето. В участъка ще се инвестират близо 119 млн. лв. без ДДС. 

Водещи

Най-четени