Ремонтират основния път между 5 великотърновски села 01.04 | 12:43

Рехабилитацията на мост по друга отсечка ще я затвори за около два месеца

От iNews.bg

Над 9,3 млн. лв. е инвестицията в основния ремонт на 19 км от третокласния път III-5302 Миндя – Присово, съобщават от АПИ. Пътят е основна и най-пряка връзка на 5 големи села - Миндя, Къпиново, Церова Кория, Пчелище и Присово в община Велико Търново, с областния център. Основен ремонт на участъка не е правен от пускането му в експлоатация от десетилетия, а през годините е поддържан чрез програмата за текущ ремонт.. Строителните работи се извършват без спиране на движението, а автомобилите преминават в платното, в което не се работи. Необходимо е да се кара внимателно и да спазва пътната сигнализация.

Ремонтните дейности стартираха през есента на миналата година и продължават сега. Предвижда се да завършат до края на май. Предстои полагане на нова асфалтова настилка, ремонт на пътните принадлежности – банкети и канавки, възстановяване на отводняванет, нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и мантинели. Ремонтните дейности се изпълняват от пътноподдържащото дружество "Пътни строежи-Велико Търново" АД.

Паралелно с това основен ремонт на мост затваря от утре /2 април/ четвъртокласния път между Килифарево и село Плаково, съобщиха от Обшина Велико Търново. Строителните дейности по съоръжението над река Белица са по разработен от кметството проект, който ще бъде финансиран със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Ще бъдат ремонтирани и подходите към моста.

Докато траят дейностите, движението ще се осъществява по следния обходен маршрут: Килифарево – път II-55 /Велико Търново – Гурково/ - с. Нацовци – с. Големаните – с. Плаково /двупосочно/. По това трасе ще пътува и автобусната линия между Велико Търново и с. Плаково.

Комисията одобри за финансиране и още един основен ремонт на мост, намиращ се на територията на общината – съоръжението е над р. Елишин и е част от пътя между Велчево – Плаково /VTR 1021/. Строителните работи започват от сряда /3 април/ и ще наложат затваряне на отсечката между двете села. Обходният маршрут ще бъде следният: Велико Търново – Присово – път III-5302 – отклонение към с. Велчево – Къпиновски манастир.

Около 800 000 лева са средствата, отпуснати за реконструкциите на двата моста. Очакванията са, че строителните дейности ще продължат около два месеца.

Водещи

Най-четени