Ремонтите на виадуктите по магистралите започват през септември 02.08 | 09:54

Спешно ще бъдат укрепени три съоръжения по "Тракия" и "Хемус"

От Деляна Петкова

През септември могат да започнат ремонтите на трите виадукта по магистралите "Хемус" и "Тракия". Това коментира министърът на благоустройството Лиляна Павлова в ефира на БНТ.

Съоръженията са в лошо състояние и то беше установено след проверките на мостове след силното земетресение в Перник. Процедурата по обществената поръчка за ремонт на виадуктите беше проведена по ускорена процедура и са допуснати деветима кандидати за изпълнението на ремонтите. В момента те подготвят своите технически решения и проектите им ще бъдат прегледани на 18 август.

Лиляна Павлова коментира, че в участъците по виадуктите, където е по-сериозно положението, има ограничение на скоростта. Ако ситуацията се влоши, ще ограничим движението по тези участъци, защото сигурността е най-важното нещо, категорична беше тя.

До края на август има възможност да бъде отворен още един участък от "Таркия" - от Ямбол до "Петолъчката", коментира още министърът на благоустройството.

Тя призна, че докато стане готов и последния лот ще трябва да се прави ремонт на по-старите части. Павлова обаче обясни, че няма да можем да ползваме европейско финансиране за този ремонт.

"Това е ремонт на съществуващи пътища", обясни тя и допълни, че за приблизително 60 километра, които имат нужда от ремонт, ще са необходими около 60 млн. лева.

Министърът на благоустройството обеща откритите културни находки, които бяха открити при строителството на магистралите "Струма" и "Марица" ще бъдат показани. Предметите ще бъдат част от експозиция в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а по трасето на новите магистрали ще има специални отбивки, откъдето ще могат да бъдат разгледани находките.

Водещи

Най-четени