Ресурсните центрове за децата с увреждания остават 08.08 | 13:51

Клисарова иска рехабилитационни центрове към училищата

От Христина Рафаилова

Ресурсните центрове за децата със специални образователни потребности няма да бъдат закривани. Това обеща просветният министър Анелия Клисарова. В новия Закон за младежта, писан по време на управлението на ГЕРБ, се предвиждаше закриването на тези структури. 

Клисарова добави, че към всяко дете трябва да има индивидуален подход, в зависимост от неговото физическо и интелектуално състояние, уточнява БТА. 

Министърът подчерта, че интеграцията на малчуганите в неравностойно положение в училище е  важна, но трябва да се установи дали състоянието и потребностите на детето позволяват това. 

Според нея към учебните заведения трябва да има рехабилитационни центрове, които ще подобрят грижата за тези ученици. 

"Българското образование ще се развива с нови реформи, програми, запазване на добрите традиции и връщане доверието към българския учител", каза още Клисарова. 

Тя начерта план на нещата, които трябва да се случат в системата. Сред тях са осигуряване условия за повишаване квалификацията на учителите,  увеличение на заплатите, създаване на преференции за младите педагози. 

Министърът каза, че трябва да бъде написан и закон за професионалното обучение. С него постепенно трябва да се въведе дуалната система. Така професионалните гимназии ще обучават възпитаниците си по програми, в които са съчетани теорията и практиката. В държавите, където функционира такава система, програмата се съобразява с нуждите на бизнеса от професионални кадри. Децата също така  практикуват  във фирмите, развиващи дейности, съвпадащи с техния курс на обучение. 

"Целта е учениците да се обучават в работна среда, да имат трудовоправни отношения с работодателя и да трупат стаж, който да се признава по специалността. Ще се работи съвместно с областни администрации и регионалните инспекторати за анализ в конкретните райони от какви професии има нужда и на база на това ще се правият учебните програми и планове", обясни Клисарова. 

Водещи

Най-четени