Реформаторите скочиха на Горанов заради пенсионните фондове 03.05 | 13:27

Ако промените в КСО минат, това ще е най-голямата кражба след КТБ, казва Гроздан Караджов

От iNews.bg

Реформаторският блок се обяви твърдо срещу предложените от финансовия министър Владислав Горанов промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и по-конкретно срещу идеята да се ликвидират личните партиди на осигурените в частните пенсионни фондове. Това стана ясно от думите на Гроздан Караджов от ДСБ и Мартин Димитров от СДС. Според двамата депутати въпросните изменения в нормативната уредба се правят тайно и са във вреда на хората, осигуряващи се за втора пенсия. Затова и те настояват подготвените от финансовото министерство предложения да не бъдат внасяни за разглеждане и приемане в Народното събрание.

"Ако се приемат промените в КСО, предложени от финансовия министър Владислав Горанов, това ще е може би най-голямата кражба, която ще се осъществи след случилото се в КТБ", казва Караджов. Според думите му те са изцяло във вреда на осигуряващите се. А това поражда тежко съмнение защо толкова много се бърза с промените, вместо те да бъдат обсъдени в широк състав от експерти, допълва Караджов, цитиран от БГНЕС.

Депутатът обясни, че проблемът е ясен и съществува повече от 15 г. И той се изразява във факта, че пожизнените пенсии от частните фондове няма да бъдат плащани в пълен размер и съответно се търси решение на този въпрос. "Но такива пенсии ще започнат да се изплащат след 2022 г. Съмнение в поправките буди и това, че няма никакви разчети. Отново се внася нещо, което да произведе социална експлозия и страхове", казва още Караджов.

Според него въпросните изменения в КСО са във вреда и на самите частни пенсионни фондове. "Такава промяна ще доведе и до спад на акциите на пенсионно-осигурителните дружества. И това ще е само първият резултат от оповестяване на промените", казва още Караджов.

Според думите му обаче е възможно това да е търсен ефект и именно това да е една от скритите цели на промените. Такава би могла да бъде да се понижи цената на най-голямото пенсионно дружество, за да се обслужи купувач, който да го купи на занижена цена. "Нека министърът на финансите да заяви участва ли в тази покупко-продажба или не", призовава Грозданов. Според него другата причина за измененията е, че се търси начин да се спаси НОИ, който е в хроничен недоимък на средства. "Ако позволим здравата глава да понесе тегобите на болната, ще загубим с приемането на промените. Необходим е широк диалог за окончателно решение, който да спре тези прибързани промени и да даде сигурност на пазара и на всеки от нас", смята реформаторът. Той препоръча и преди да се правят каквито и да било промени, да се изчака резултатът от стрес-тестовете, които текат и да се види кои са гнилите ябълки в системата.

Срещу внасянето на измененията в парламента се обявява и Мартин Димитров. Той смята, че преди това те трябва да бъдат подложени на много сериозен дебат, който да продължи поне 6 месеца. "Трябва да има оценка на активите на пенсионните дружества и чак след това да се мисли за решение. Обратното е грешно и глупаво", категоричен е Димитров. Според него национализация на е само, когато дойдат у нас и ни вземат телевизора или колата, а и когато ни ограничават правото да се разпореждаме с нашите пари, смята депутатът. А с този законопроект се прави опит вноски на хората да не се наследяват от техните наследници. "Не може чиновникът да решава за тези пари вместо нас", категоричен е Димитров. Според депутата с този законопроект се цели и прелицензиране на всички пенсионни дружества, без да има повод за това. Той не намира и отговор на въпроса какъв проблем иска да реши с този законопроект финансовият министър.

Срещу подготвените изменения на КСО се обявяват и експерти. "Става въпрос за национализация, за ограничаване на частни, лични имуществени права", категоричен е икономистът Георги Ганев. Той подчертава, че това са лични пари на хората и не може със закон да им бъдат отнемани. "Възникнали са лични, частно-правни отношения и законодателят няма право да ги пипа по Конституция. А ако се приеме законопроектът, ще означава ограбване на хората", казва още икономистът.

Водещи

Най-четени