Решено: Увеличават учителските заплати 11.02 | 17:15

На отраслов съвет днес се стигна до споразумение за увеличението на учителските заплати

От Кремена Бедерева

На отраслов съвет днес се стигна до споразумение за увеличението на учителските заплати. Това каза министърът на образованието, младежта и науката акад. Стефан Воденичаров.

На въпрос с колко ще е увеличението на учителските заплати, министър Воденичаров каза, че "в момента се говори за 8% или за 8,1% увеличение", но уточни, че след два часа разговори е забравил къде е била сложена "десетичната точка".

Попитан за всички заплати ли ще е това увеличение или ще е само за т. нар. стартови учителски заплати, новият образователен министър не уточни, но заяви, че всички били доволни, допълва БТА.

На отрасловия съвет са присъствали синдикатите и работодателските организации в образованието.

Още в първите дни, след избирането му за образователен министър, акад. Стефан Воденичаров обеща увеличението на заплатите на учителите. След това стана ясно, че вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е върнал постановлението за обещаното 8-процентово увеличение на учителските заплати. 

Още преди месец пък бившият министър на образованието Сергей Игнатов обеща увеличение на заплатите на учителите и то с 11-12%, като даже беше съобщено, че увеличението е влязло в сила от 1 януари 2013 г.

Водещи

Най-четени