Решиха наполовина техническата част с електронното гласуване 11.05 | 15:46

Остава въпросът за носителя на идентификатора: лична или еректронна карта, смартфон или флашка

От iNews.bg

Парламентът прие на второ четене Закона за електронната идентификация, която ще даде възможност на държавата да разпознава гражданите в интернет чрез система, подобна на електронно ЕГН. Така ще се осъществява електронното гласуване и всички държавни онлайн услуги за гражданите и фирмите.

Още обаче не е решен въпроса на какъв носител ще бъде поставен чипът: в личните документи, на друга карта, чрез смартфон или на флашка. На първо четене мина предложение на Реформаторския блокчетене във вътрешната комисия председателят й Цветан Цветанов (ГЕРБ) прокара отмяната на текста, което се случи и в пленарна зала, предаде Дневник.

Аргументите на Цветанов са, че е по-добре решението да бъде гласувано в Закона за личните документи, който вече бе приет от правителството. В него чипът може и да бъде в личните документи, като всеки гражданин може да избере. Предвижда се това да стане от 1 януари 2018 г., когато влиза и експериментално електронно гласуване, но все пак предстои да бъде гласувано и от парламента.

Във вътрешната комисия по предложение на Цветанов параграфът отпадна с мотивите: личните карти ще се оскъпят значително от поставянето на чип в тях; не е обсъждан въпросът за поставяне на биометрични данни в личните карти; България е външна граница на ЕС и въпросът за сигурността на личните документи е много важен; и притеснения на неправителствени организации относно електронната идентификация.

"Електронният идентификатор трябва да бъде достъпен, на достъпна цена - това е единственият начин да защитим гражданите от кражба на самоличност. Подкрепете предложенията така, защото са част от по-сложен ансамбъл, за да имаме и електронна идентификация, и електронно гласуване", призова социалистите депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев.
БСП е твърдо против въвеждането на електронен идентификатор. Според Красимир Янков от левицата не е уместно да се обвързва приемането на текстове от този закон с бъдещи намерения.

 

"В никоя друга страна не е бил открит начин за скриването на самоличността при електронно гласуване. Вие се опитвате да внушите, че това е най-сигурният начин", отправи социалистът обвинение към вносителите отдясно.

Тренчев му отвърна, че цената на издаването на личните карти няма да се увеличи с чип за електронна идентификация. По думите му от левицата били против, защото с електронното гласуване ще бъдат спрени манипулации от досегашните практики на гласуване. 

Водещи

Най-четени