Родителите на деца с увреждания на протест - за кой ли път 14.09 | 10:17

Хората с увреждания не са такива под и над 18 години - децата с увреждания остават за цял живот деца, коментира една от протестиращите майки

От iNews.bg

Родители на деца с увреждания излизат за трети път на национален протест срещу държавната политика към тези хора. Националното протестно шествие на родителите срещу действащата социална политика ще тръгне от сградата на Народното събрание, ще премине покрай социалното министерство и Министерския съвет.

Държавата продължава да неглижира нуждите и правата на децата с увреждания, твърдят организаторите на протеста в своята фейсбук страницата. Той ще започне в 11ч. днес пред сградата на Народното събрание.

Протестиращите настояват за премахване на програмата "Личен асистент”, според която родителят работи само по 2 часа на ден като асистент срещу месечно възнаграждение от под 100 лв.Те настояват за създаване на единен регистър на хората с увреждания и за разпределение на средствата според индивидуалните нужди на децата.

Ние протестираме за хората с увреждания и не ги делим на такива под и над 18 години.  Децата с увреждания остават за цял живот деца, коментира една от протестиращите майки по бТВ.

Протестът се организира въпреки вчерашното обещание на правителството да отдели допълнителни 50 млн. лв. от бюджета за непълнолетните деца с увреждания.

В отговор на исканията социалният министър Зорница Русинова анонсира законодателни промени. Те ще увеличат от следващата година помощите за семействата на деца с увреждания. 50 милиона лева допълнително са необходими за целта. Помощта ще е диференцирана: за дете с най-тежки увреждания семейството ще разполага с 930 лева месечно, за увреждане между 50 и 70 на сто – 450 лева, а с под 50 процента увреждане 350 лева помощ. Средствата, както и досега, няма да зависят от доходите. Семействата сами ще решават как да изразходват парите.

Целта е да съвместяват по-добре грижата в семейна среда с възможността и те самите да бъдат лични асистенти на децата си или да наемат личен асистент. Целта на тези мерки не са да отменят протеста. Винаги трябва да подхождаме с разбиране към нуждите на хората с увреждания, каза министър Русинова, цитирана от БНР.

Очевидно нашите искания се разминават драстично с тези на правителството или те не разбират всъщност ние какво искаме,коментира обаче по националното радио Ина Маринова – един от организаторите на протеста и председател на сдружение "Погледни ме". Възрастните с увреждания са останали "встрани" от предложението, коментира тя. Според Маринова е възможно решението да доведе до разделение между хората и е необходима кардинална реформа на целия сектор.

Искаме изпълнение на Конвенцията на ООН за защита на правата на хората с увреждания, по която България е страна от 2012 г. Изобщо не става въпрос за някакви пари, става въпрос за реформа. "Въпросът не опира само до пари. Ние ще държим на реформа и то, пак подчертавам, не за деца с увреждания, за хора с увреждания. Всички деца в един момент стават възрастни, а след като станат възрастни, уверявам ви, проблемът става грандиозен. Родителите си умират до децата си, без никаква подкрепа. Държавата тотално ги забравя, защото един възрастен инвалид остава на една мизерна пенсия. Ние нямаме права за пенсия и изпадаме на някакви социални пенсии", заяви тя.

Маринова коментира, че бюрокрацията няма да изчезне, въпреки промените, тъй като документацията отново ще трябва да се обновява на 3 години. Политиката продължава да бъде същата. Правата на хората с увреждания не са се променили, е мнението на протестиращите.

Водещи

Най-четени