Родители подкрепят наредбата за качественото на храни за децата 04.08 | 19:17

Готовият проект на документа стана ясен на 1 август

От Кремена Бедерева

Почти всички родителски организации подкрепят представената преди дни Наредба за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училища.

Готовият проект на документа стана ясен на 1 август и е публикуван и на сайта на Министерството на земеделието и храните. Наредбата трябва да бъде одобрена от Министерски съвет към закона за храните.

Пред Агенция "Фокус” председателят на Национален алианс "Усмихни се с мен!” Теодора Пиралкова посочи, че наредбата е написана по настояване на родителските организации.

В документа най-общо се затягат изискванията към храните за децата в градините и училищата. Идеята е храната да е качествена, предимно по познатите вече стандарти. Например киселото мляко, сиренето, кашкавалът трябва да бъдат произведени по БДС.

"Тази наредба е създадена и написана по наше настояване и по наше искане. Преди месец поставихме проблема пред министърът на земеделието Мирослав Найденов, че във всички детски заведения, ясли и всички училища, храненето на децата е с най-ниско качествените възможни продукти на пазара, най-евтините и най-некачествените.

Затова настоявахме за решаването на проблема. Направихме две срещи с него, на които договорихме подробно осъществяването и следствие на това министър Найденов създаде работна група, в която участвахме и ние, за написването на наредбата”, разказа Теодора Пиралкова.

По думите й досега в детските градини и училищата децата са се хранили с най-евтините продукти, които се приемат за некачествени. Именно заради това заболеваемостта сред младото поколение е висока, смята Пиралкова. Затлъстяването сред децата например е заради лошо хранене.

Според изследване на земеделското министерство, направено в доста градини в страната, сиренето е за около два лева за килограм. "То такова сирене на пазара на практика не съществува. Така че предимно в градините се предлага палмово масло с креда тебешир, месото е от соя и т.н. Същото се отнася и за млякото, което е сухо и е от Украйна”, коментира Теодора Пиралкова.

Тя коментира и опасността от вдигане на таксите за градините заради качествените храни, които логично са и по-скъпи. По време на работните срещи този проблем е бил обсъждан и се е стигнало до решението, че с повишаване на ефективността на провежданите търгове за храните, може таксите да не се вдигат.
"Ние предлагаме да се обявява търг по хранителни продукти по лотове”, посочи Теодора Пиралкова.

По думите й би било добре, ако наредбата влезе в сила от новата учебна година. "Надяваме се, че наредбата ще бъде приета бързо, за да има време на общините да организират новите търгове за доставка на храни.

Водещи

Най-четени