Родители се разболяват от коронавирус – децата им отиват при роднини 11.04 | 13:45

Гастарбайтерите по възможност да останат в държавата, в която са, съветва Сачева

От iNews.bg

Социалният министър Деница Сачева увери, че е обмислен вариант, ако заразени родители се наложи да влязат в болница, тогава децата ще бъдат настанени по възможност при роднини.

"Обмисляме различни сценарии в тази връзка. На първо място, разбира се, грижата за децата ще бъде поверена на близки и роднини. Ако имаме най-тежката възможна хипотеза, вероятно ще търсим механизъм със социалните услуги - с центровете за настаняване от семеен тип, но предполагаме, че няма да има такива случаи, така че подготвили сме се за подобен сценарий", обясни Сачева.

В отговор на въпрос на БНР социалният министър предупреди сезонните работници от чужбина, че при завръщане ще трябва да спазят задължителната карантина и ги посъветва да мислят първо за здравето си.

"Препоръката е на първо място да мислят за здравето си, собственото и на своите близки. Ако имат възможност, могат да останат в държавата, в която са отишли. Ако се завърнат обратно в България, те ще бъдат подложени на съответните мерки, както и всички останали", каза Сачева.

Водещи

Най-четени