Рокади в БСП: Червени депутати напускат под натиск ръководството 14.05 | 17:02

Нинова критикува кабинета „Герджиков“ и обвинява управляващата коалиция, че е излъгала електората

От iNews.bg

Изпълнявайки повелята на лидера си Корнелия Нинова, ключови депутати от БСП напуснаха Изпълнителното бюро на партията. Председателката ги беше поставила пред избор: или остават депутати, или в ИБ на партията. Масовото напускане и новите попълнения на тяхно място бяха одобрени на днешното заседание на Националния съвет на БСП.

Иван Ченчев, Весела Лечева, Красимир Янков, Стоян Мирчев и Александър Симов са предпочели да останат народни представители. Кирил Добрев обаче остава депутат, но в същото време Нинонса го готви за зам.-председател на БСП, съобщи Канал 3.

Постовете си в Народното събрание и в партийното ръководство запазват също Валери Жаблянов, Драгомир Стойнев, Крум Зарков и почетният заместник на Нинова в БСП - Стефан Данаилов.

Новите попълнения в соцръководството са бившата депутатка Атанаска Тенева, която идва на мястото на отстранения от партийната шефка - Георги Гергов. Танева е представител на партийната организация в Пловдив. Друг бивш червен парламентарист - Апостол Димитров от Варна, пък влиза в ИБ на мястото на Красимир Янков.

Миков критикува Нинова

Преди Националният съвет да започне работа, бившият водач на левицата Михаил Миков разкритикува наследничката си на поста заради идеята й да извади депутатите на БСП от Изпълнителното бюро на партията. Миков уточни, че трябва да има връзка между парламентарната група и бюрото, защото народните представители са също политици и участват във вземането на решения.

Сред темите, по които говори Нинова на заседанието на НС, е предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот. "Инициативата не идва от правителството, защото то ще се разпадне още преди да е заработило", смята лидерката.

"Депутатите на Бойко Борисов знаят, че предложението им няма да мине. Целта е да се хвърли прах в очите на хората, но не и да се реализира волята на над 2 милиона души", смята тя. И зая пореден път обяви, че БСП подкрепя въвеждането на смесена избирателна система.

Нинова атакува ГЕРБ и Патриотите

2,5 милиона българи са подведени от предизборните обещания на ГЕРБ и "Обединени патриоти" и излъгани от следизборните обещания на правителството", заяви още Нинова. И констатира, че "за управляващите е важна единствено властта, а не принципите".

Според нея ГЕРБ и ОП не са спазили дадените в предизборните им кампании социални обещания на пенсионери, полицаи и бездетни двойки. "Няма друго правителство, което така скоро - два месеца след вота, да подменя обещаното пред избирателите", заключи Нинова, визирайки отказа на патриотите да увеличат минималната пенсия на 300 лв.

Според нея разликата между кабинета "Борисов 3" и предходните управления на ГЕРБ е включването на националистически партии в състава му. "Когато "Атака" подкрепяше отделни решения на правителство на БСП, без да е включена в състава му, това беше представяно от ГЕРБ в България и Европа като огромен проблем и отстъпление от демократични принципи", припомни иронично тя.

БСП атакува кабинета "Герджиков"

По време на партийния форум в специална позиция социалистите разкритикуваха служебното правителство на Огнян Герджиков.

"Политическият профил на премиера, както и присъствието на ярки фигури от десницата - зам.-министри от кабинета на Борисов, придадоха на служебното правителство ясна дясноцентристка насоченост", гласи деклараци5ята на БСП.

Според социалистите ревизията на кабинета "Борисов 2", обещана от Герджиков, "не е била достатъчно задълбочена", а най-големите гафове "са заметени и подминати в проверките".

Водещи

Най-четени