Росен Желязков: 5G е революция за икономиката, индустрията и обществото 22.07 | 17:15

От iNews.bg

"Технологията 5G е революция за икономиката, индустрията, обществото и за хората. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията  Росен Желязков  по време на първия разговор през 5G мобилна мрежа у нас", съобщават от ведомството.

Демонстрацията беше част от  серия практически тестове на 5G, които провежда телекомуникационна компания.

Министър Желязков е подчертал, че  технологията от пето поколение ще бъде този ускорител, който наистина ще промени нашите общества . "Държавата, за да изпълнява целенасочената си политика, има три неща, които трябва да направи - разпределението на радиочестотния спектър, насърчения, свързани с редукция на тарифите, за да може цената все пак да не бъде понесена от крайния потребител и намаляване на административната тежест", е казал министърът.
 
По думите му, разгръщането на новата мрежа за 5G е свързано с  изключително голяма инвестиционна, териториално-устройствена и административна работа . "Тази триада на държавната политика и политиката на регулатора, трябва да бъде изключително хармонично реализирана в най-скоро време", е категоричен Росен Желязков.
 
Той е заявил, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Комисията за регулиране на съобщенията разбират значимостта на този подход. "Имаме изключително ползотворен диалог с телеком операторите, за което благодаря - не само за демонстрациите, а за смелостта да инвестират заедно с големите европейски телекоми в този момент, в това начинание и в това приключение", е добавил той.

В рамките на събитието е бил извършен  медицински преглед от разстояние на пациент в Хасково от лекари в София .
 

Водещи

Най-четени