Русенци откриха още сутринта петото „Велико народно въстание“ 16.10 | 15:17

Хора от дунавския град се събраха на протест пред местната РИОСВ

От iNews.bg

С протест пред РИОСВ, русенци се включиха в петото народно въстание с искания за оставка на правителството и реални действия за решаване на проблема с мръсния въздух на Русе,съобщава БГНЕС.

С противогази и плакати с надписи "Спрете геноцида над Русе", "Докога ще ни тровите", "Не на корупцията" и "Оставка", протестиращите за пореден път поискаха денонощен мониторинг на предприятията, постоянно видеонаблюдение и изграждане на система от датчици за установяване на източниците на неприятни миризми, както и за засичане на посоката на вятъра, за да се определи откъде идва замърсяването. Според протестиращите, проблемът с екологията на Русе е свързан с основния проблем с корупцията и върховенството на закона и затова искат оставката на правителството, а с нея и тази на екоминистъра.

Хората недоволстват, че не виждат институциите да са започнали да действат за решаване на проблема в Русе и искат активност от тяхна страна за установяване на източниците на замърсяване на въздуха. Русенци не искат само обещания от екоминистъра, а решителни стъпки за справяне с мръсния въздух в града. Затова смятат, че служителите в РИОСВ трябва да са поне двойно повече, за да могат да си вършат добре работата. В същото време, протестиращите дават една седмица срок на РИОСВ да започне да действа по проблема с мръсния въздух и заплашват, че след това ще организират акции пред фирми потенциални замърсители и отново ще се съберат пред РИОСВ с искания за оставка на ръководството. 

Водещи

Най-четени