Руският посланик: Европа си затваря очите за възраждането на фашизма 09.05 | 14:24

Москва ще иска подробно разследване на инцидента в Одеса

От Филипа Тодева

Денят на победата е особен, свещен празник. С всяка година неговото значение става все по-голямо. Човешките спомени, чувството на благодарност и неизкупимият дълг се допълват с практическата задача – да не се допуска възраждането на фашизма в Европа, а и като цяло в света, каза руският посланик Юрий Исаков по повод празничния 9 май. В същото време обаче Исаков критикува европейците, че години наред си затварят очите за възраждането на крайната идеология, която продължава да набира нови поддръжници.

"Нейните проводници вербуват нови последователи, организират се маршове в чест на бившите есесовци, признати за престъпници на Нюрнбергския трибунал, и за съжаление, това се наблюдава в наши дни и в Украйна", коментира дипломатът, цитиран от агенция "Фокус".

Последните събития в Одеса според него са доказателство за това. На изгорелия профсъюзен дом се появиха надписи "Помни Хатин". "На 2 май в Одеса ние, колкото и да е прискърбно, станахме свидетели на неприкрити фашистки действия. Русия няма да позволи да бъдат заметени "под килима" фактите за поръчителите и извършителите на това деяние. Ще търсим истината и за реалните мащаби на тази трагедия, които съзнателно се премълчават от украинските управляващи. Нужно е да се проведе подробно разследване, резултатите от което трябва да бъдат оповестени публично.

Водещи

Най-четени